Zirveyi düzenleyen ZeroBuild Institute tarafından tasarlanan Sıfır Enerji Bina örneği sayesinde, ziyaretçiler Sıfır Enerji Bina’lar için en önemli kriterler olan yüksek düzeyde yalıtım, yüksek performanslı pencere ve kapı sistemleri, hava sızdırmazlığı, enerji verimi yüksek mekanik sistemleri içeren ürünleri görebilecek ve alternatif enerji sistemlerinde yeni teknolojiler hakkında bilgi sahibi olabilecekler.

TurkeyBuild İstanbul 1

4. Uluslararası Sıfır Enerji Binalar Zirvesi ZeroBuild Summit’23’e sayılı günler kaldı. Bu yıl 26-29 Nisan 2023 tarihlerinde 45. Yapı Fuarı TurkeyBuild İstanbul ev sahipliğinde İstanbul Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde “Sıfır Enerji Bina Mümkün-ZeroBuild Possible” sloganı ile hibrit olarak gerçekleştirilecek zirvede; daha iyi mimarlık, daha iyi mühendislik kavramları vurgulanırken yapı malzemeleri ve teknolojileri sayesinde Sıfır Enerji Bina’ların nasıl yapılabileceği örneklerle aktarılacak.

ZeroBuild Institute, oturumlarda anlatılan uygulamaları fiziki olarak gösterebilmek amacıyla küçültülmüş ölçekte, örnek bir Sıfır Enerji Bina uygulaması tasarladı. Sıfır Enerji Bina bileşenlerinin çizimleri, yapı malzemeleri ve teknolojilerinin de bulunacağı örnek üzerinden ziyaretçilere detaylı bilgiler sunulacak. Sıfır Enerji Bina için en önemli kriterler olan yüksek düzeyde yalıtım, yüksek performanslı pencere ve kapı sistemleri, hava sızdırmazlığı, enerji verimi yüksek mekanik sistemleri içeren ürünleri bu alanda görebilecek olan ziyaretçiler, alternatif enerji sistemlerinde yeni teknolojiler hakkında da bilgi sahibi olabilecekler.

Sıfır Enerjili Binalar “Daha İyi Mimarlık” ve “Daha İyi Mühendislik” ile Mümkün

ZeroBuild Summit’23’te “daha iyi mimarlık” ve “daha iyi mühendislik” kavramlarının yeniden ele alınacağına dikkat çeken ZeroBuild Summit’23 Direktörü, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gamze Karanfil Kaçmaz; “Sıfır Enerji Bina’ların uygulamasında mimarlık-mühendislik bilgilerinin bütüncül bir şekilde ele alınması gerekiyor. Henüz tasarım aşamasında; çevreye uyumlu, doğal kaynakları minimum düzeyde tüketen, doğal ışığın ve açıklıkların güneşin yönüne göre düzenlendiği, iklim koşullarının dikkate alınarak ısıtma, soğutma ve aydınlatma yüklerinin azaltıldığı ve enerji verimi yüksek sistemlerin seçildiği, ekolojik peyzaj ile desteklenen bütüncül bir mimari yaklaşım ile tasarlanmalılar” dedi.

Doç. Dr. Gamze Karanfil Kaçmaz, uygulama aşamasında ise; bina kabuğunun yüksek düzeyde yalıtım ve sızdırmazlığının sağlanması için zemin, duvar ve çatı izolasyonunun uygun tip ve kalınlıkta yapılması gerektiğinin altını çizerek şu bilgileri verdi: “Doğru yalıtımlı kapı ve pencere kullanımı ile bina kabuğunun yalıtım ve sızdırmazlığı desteklenmektedir. Yüksek enerji verimliliği, ısıtma/soğutma, aydınlatma ve bina içinde kullanılacak tüm cihazlar için önemli bir kriterdir. Kullanılacak bu cihazların enerji tüketimi en düşük seviyede olmalıdır. Tüm bu kriterler sağlanarak yapılmış bir binanın enerjisinin tamamı veya büyük bir bölümü yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanabilir.”

Bu detayların uygulama örnekleri üzerinden görülebileceği ZeroBuild Summit’23’e dair tüm bilgilere https://www.summit.zerobuild.org/tr web sitesinden ve sosyal medya hesaplarından ulaşılabilir.