Şimdi de, milyonlarca dolar yatırım yapıldığı halde rafa kaldırılan araç projesini vites yükselterek üstün teknoloji, inovatif çözümler ve uygun maliyet ile hayata geçiriyor.

Shiftdelete.net'in haberine göre İBB Metro İstanbul, kendi Ar-Ge merkezinde ve kendi tasarımı olan hafif metro araçlarını kendi markası ile üretmekle kalmıyor; raylı sistemlerde birçok alt sistemin de tasarım ve üretimini yapıyor. Yüksek teknolojiyi sadece kullanan değil aynı zamanda bu teknolojiyi üretebilen dünyadaki tek raylı sistem işletmecisi olan Metro İstanbul, bilgi ve birikimini üretime dönüştürüyor. Türk mühendisler için hayallerinin gerçek olabileceği bir üs kuran Metro İstanbul, istihdam yaratarak, yerli yan sanayiyi geliştiriyor.

Yüzde 100 yerli tasarım, yüzde 100 yerli mühendis

Türkiye’nin tek aktif tescilli Ar-Ge Merkezi’ne sahip raylı sistem işletmecisi olan Metro İstanbul, Sanayi İş Birliği Programı (SİP) kapsamında yapılan ilk raylı sistem aracı üretim projesini hayata geçiriyor. 12 farklı marka 20 farklı model ile 34 yıllık bilgi ve deneyime sahip Metro İstanbul, yüzde 30 daha uygun maliyetle tren üretiyor.

Daha önce Metro İstanbul’un ürettiği yerlilik oranı düşük, maliyeti yüksek 18 adet 4. nesil tramvay aracı 2014 yılından bu yana halen T4 Topkapı-Mescidi Selam Tramvay Hattı’nda kullanılıyor. Bu araçların arıza oranları da son derece düşük. 4. nesil araçlarla ilgili alınan 30.000’e yakın geri bildirim analiz edilerek, yolcu konforunu etkileyen faktörler incelendi ve 5. nesil olan TRAM34 bu olumsuzlukları giderecek fonksiyonlarla tasarlandı.

Tram34 hakkında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Ekrem İmamoğlu’nun açıklamaları şöyle

TRAM34

  • TRAM34, yüzde 60’ın üstünde yerlilik oranıyla hem en yüksek yerlilik oranına sahip olan, hem de fikri ve sınai hakları yerli olan tek raylı sistem aracıdır.
  • Yeni nesil İstanbullu aracımız TRAM34’ün fikri ve sınai mülkiyet hakları tamamen Metro İstanbul’a ait.
  • Tasarımı Türkiye’de, %100 Türk mühendisler ve teknisyenler tarafından yapılmış ve seri üretime uygun olarak tasarlandı.
  • 24 metre uzunluğunda ve 2.65 metre genişliğinde olan aracımız 216 yolcu kapasitesi ile hizmet verecek.
  • Hafif metro aracı olarak tasarlanan İstanbul’un yeni yüzü; işletme hızında 40 kilometre, maksimumda ise 80 kilometreye kadar çıkabilecek. Bu özelliği ile hem tramvay hatlarında hem de hafif metro hatlarında kullanıma uygun.
  • TRAM34, metro ve tramvay araçlarının çıkmakta zorlandığı rampa eğimlerinin çok daha üzerinde, %6 eğimli zemine tırmanma kabiliyetine de sahip.
  • Hem yolcularımızın hem de işletme ve teknik ekiplerimizin geri bildirimleriyle tasarlanan aracımızda titreşimi önleyici kauçuk tekerlekler, araç içi gürültü emici ses bariyerleri gibi pek çok konfor artırıcı detay eklendi.