Türkiye Hazır Beton Birliğinin (THBB) yeni Yönetim ve Denetim Kurulu Üyelerinin seçildiği 36. Olağan Genel Kurul Toplantısı 3 Haziran 2023 tarihinde THBB’nin İstanbul Kavacık’taki merkez binasında yapıldı. Genel Kurulda konuşan Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, Türkiye Hazır Beton Birliğinin hazır beton sektörüne yön vermesinin yanı sıra ülkemizi ulusal ve uluslararası bütün platformlarda başarıyla temsil eden çok önemli sektörel bir kuruluş olduğunu ifade ederek “Ülkemizin en köklü meslek kuruluşlarından biri olan Birliğimiz, 35 yıldır sektörün gelişimi için var gücüyle çalışıyor.” dedi.

Konuşmasında 2022 yılını değerlendiren Yavuz Işık, “Türkiye’nin 2022 yılında %5,6 oranında büyüyen ekonomisinde tüm alt sektörler büyürken gerileyen tek sektör inşaat oldu ve %8,4 oranında küçüldü.” diye konuştu.

Kentsel dönüşümün yanı sıra zihinsel dönüşüm de gerekiyor

6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli deprem felaketine değinen Yavuz Işık, “Bu konuda bireylere, topluma ve devlet olarak hepimize görev düşmektedir. Ekonomi yönetimi açısından sürekli vurgulanan ve sürdürülebilirliğin en önemli anahtarı olan ‘yapısal dönüşüm’ inşaat sektörü açısından artık daha da kritik hâle gelmiştir. Mevcut yapı stokunun depreme dayanıklı hâle getirilmesi, tüm inşaat faaliyetlerinde deprem odaklı düzenlemelerin hayata geçirilmesi yalnızca kentsel dönüşümü değil aynı zamanda ‘zihinsel dönüşümü’ de gerektirmektedir. Yaşadığımız deprem felaketi sonrasında, kentsel dönüşüm tüm sektörün ve politika yapıcılarının önceliği olmaya devam etmelidir. Seçim sürecinin de geride kalmasıyla birlikte Türkiye Hazır Beton Birliği olarak yeni ekonomi yönetimi tarafından, genel bir konsensüs üzerinden inşaat sektörünün gerekiyorsa yeni baştan tasarlanmasının gerekliliğini bir kez daha dile getirmek istiyoruz.” şeklinde konuştu.

2023 yılında inşaat sektörü o eski ihtişamlı günlerine geri dönecek

Ekonomik gelişmeleri değerlendirerek konuşmasına devam eden Yavuz Işık, “Ekonomik kurumların gücünün artırılması, geleneksel politikaların hayata geçirilmesi, yerli ve yabancı yatırımcıların ve tasarruf sahiplerinin Türkiye ekonomisine güven duymasının sağlanması durumunda, başlangıçta tüm kesimlerin birtakım zorluklarla karşılaşabileceğini ancak sonrasının iyi olacağını düşünüyorum.” dedi.

Konut satış rakamlarındaki düşüşe rağmen inşaat sektörü oyuncularının 2023 yılının sektör açısından olumlu geçeceğine inandığını ifade eden Yavuz Işık, “Nisan ayında satılan 85 bin konut rakamı, 2022 ve 2021 yılının aynı ayına göre düşük kalmaktadır. Ocak-nisan dönemindeki satış rakamları da geçen yılın %20 altındadır. Bu durumda özellikle kentsel dönüşüm ve düşük faizli konut finansman modelinin, inşaat sektöründeki gelişmelerin belirleyicisi olacağı kanaatindeyiz. Zira hafta içi açıklanan 2023 yılı ilk çeyrek rakamlarında inşaat sektörü son 5 yılın en yüksek ilk çeyrek büyüme rakamı olan %5,1 oranında artış göstermiştir. Türkiye genelindeki %4’ün üzerinde bir büyüme rakamı inşaat sektörü açısından önemli bir performanstır. Ümit ediyorum ki ülkemizde inşaat sektörünün sağlıklı bir şekilde gelişmesi için alınacak gerekli tedbirler ve düzenlemeler sonrasında 2023 yılında inşaat sektörü o eski ihtişamlı günlerine geri dönecektir.” diye konuştu.

Türkiye, hazır beton üretiminde Avrupa’da lider 

Türkiye Hazır Beton Birliği ve çalışmaları hakkında bilgiler veren Yavuz Işık, her yıl Hazır Beton Sektör Raporu hazırladıklarını ifade ederek, “Sektörümüz, 2021 yılı resmî verilerine göre 36 milyar Türk lirasını aşan cirosu, 37 bini aşan istihdam hacmi ve yıllık 105 milyon metreküpü bulan üretimiyle, inşaat sektörüne ve buna bağlı olarak ülke ekonomisine büyük katkı sağlamaktadır. İnşaat sektörünün en temel kolu olan sektörümüz bu üretim hacmiyle, Avrupa’da liderliğini sürdürmektedir.” şeklinde konuştu.

İnşaat sektörü BETON 2023’te Buluşacak

1995 yılından bu yana Kongre ve Fuar düzenlediklerine dikkat çeken Yavuz Işık, “Birliğimiz, beton konusunda yeni gelişmeleri paylaşmak ve sektörümüze ham madde, ekipman ve hizmet sunan firmaları sektörümüzle buluşturmak için birçok etkinliğe imza atmıştır. Kasım ayında İstanbul’da düzenleyeceğimiz BETON 2023 Kongresi ve Fuarı’nın çalışmalarına başladık. BETON 2023 Kongresi’ni sektörümüzün değerli hocası Prof. Dr. Mehmet Ali Taşdemir onuruna düzenleme kararı aldık. Araştırmacılarımızı, sektör mensuplarımızı ve sektörümüze hizmet ve malzeme sağlayan tüm dostlarımızı Cumhuriyetimizin 100. yılında düzenlenen BETON 2023’e katılmaya ve son gelişmeleri takip etmeye davet ediyoruz.” dedi.

Yapıları tahribatsız incelemek için “Hızlı Tarama” çalışmamızı başlattık

İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) desteğiyle kurdukları Türkiye Hazır Beton Birliği Beton Araştırma Geliştirme ve Danışma Merkezi ile sektöre AR-GE ve teknoloji danışma hizmeti vermeye devam ettiklerine dikkat çeken Yavuz Işık, “Beton ve bileşenleri ile ilgili bütün deneyleri yaptığımız ve kalibrasyon hizmeti verdiğimiz laboratuvarımız, genişleyen kapasitesiyle birlikte ülkemizdeki ve yurt dışındaki önemli projelere hizmet vermektedir. 2022 yılında Laboratuvarımızda 6.500 beton kırım testi, 1.037 numune için fiziksel, mekanik ve kimyasal testler ve 3.529 kalibrasyon hizmeti gerçekleştirilmiştir.” şeklinde konuştu.

Deprem Performans Analizi hizmetiyle ilgili bilgiler veren Yavuz Işık, “6 Şubat’ta Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremler sonrası, binalarının depreme karşı dayanıklılığını öğrenmek isteyen vatandaşlarımızın yoğun talebiyle karşılaştık. Bu nedenle, ekibimizi büyüterek Deprem Performans Analizimize alternatif olarak yapıların incelenmesinde tahribatsız yöntemler içeren ‘Hızlı Tarama’ çalışmasını başlattık.” dedi.

Karbon salımını azaltmayı hedefleyen ülkemize katkı vermeye devam edeceğiz

Hazır beton sektörünün gündeminde olacak konulara değinen Yavuz Işık, “2022 yılında Mısır'da düzenlenen, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği konferansında Türkiye'nin Ulusal Katkı Beyanı açıklanmıştır. 2030 yılında karbon salımını baz senaryoya göre %41 oranında azaltmayı hedefleyen ülkemizin bu hedefine sektör olarak katkı vermeye devam edeceğiz.” dedi.

Genel Kurulda yeni Yönetim ve Denetim Kurulu Üyeleri seçildi. Genel Kurul sonrasında yapılan Yönetim Kurulu toplantısında yapılan görev dağılımında Yavuz Işık yeniden Yönetim Kurulu Başkanlığına, Halit İnci Başkan Vekilliğine, Cemalettin Danış Muhasip Üyeliğe seçildi. Denetim Kurulunun da yapmış olduğu görev dağılımında Ali Ergölen Denetim Kurulu Başkanlığına seçildi.

Türkiye Hazır Beton Birliği Yönetim Kurulu Üyeleri

Yiğit Hazır Beton San. Tic. Ltd. Şti.

Yavuz Işık

İnciler İnş. Tic. ve San. AŞ

Halit İnci

Danış Beton Sıva İnş. San. Tic. AŞ

Cemalettin Danış

Onur İnş. Malz. San. ve Tic. AŞ

Mehmet Ali Onur

Batıbeton San. AŞ

Erdem Öz

Miltaş Beton ve İnş. Mad. San. Tic. AŞ

Adem Genç

Akçansa Çimento San ve Tic. AŞ

İlker Koç

Çimko Çimento ve Beton AŞ

Mustafa Demirci

Oyak Beton San. ve Tic. AŞ

Erhan Turan

Bursa Beton Sanayi ve Ticaret AŞ

Barbaros Onulay

Nuh Beton AŞ

R. Onurhan Kiçki

Kibsaş Karadeniz İnş. ve Beton San. Tic. AŞ

Şenol Üçüncü

Çimbeton Hazırbeton ve Pref. Yapı El. San Tic. AŞ

A. Doğukan Demir

Nas Beton Mad. San. ve Tic. Ltd. Şti.

Timur Asfuroğlu

Albayrak Beton San. ve Tic. AŞ

Erdal Albayrak

Türkiye Hazır Beton Birliği Denetim Kurulu Üyeleri

Çimsa Çimento San. ve Tic. AŞ

Ali Ergölen

Orbetaş Beton San. İnş. Taah. ve Tic. AŞ

Ender Kırca

Paksoy Hazır Beton San. AŞ

Mustafa Kemal Paksoy

Türkiye Hazır Beton Birliği hakkında

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), 1988 yılından bu yana güvenli ve dayanıklı yapıların inşası için, standartlara uygun beton üretilmesi, standartlara uygun beton uygulamaları için, özellikle deprem riski yüksek bölgelerde yüksek dayanım sınıflarında ve dayanıklı beton kullanılması için uğraş veren mesleki bir kuruluştur. 1991 yılından beri Avrupa Hazır Beton Birliğinin (ERMCO) de tam üyesi olan THBB’ye üye olacak şirketlerin bütün hazır beton tesislerinde standartlara uygun üretim yapılması, THBB Kalite Güvence Sisteminin (KGS) sürekli habersiz denetimlerine tabi olunarak KGS Uygunluk Belgesi alınması, uygun laboratuvar bulunması, teknik, çevre, iş sağlığı ve güvenliği, yasal ve etik kriterlerin eksiksiz yerine getirilmesi zorunludur.