İstanbul'un surunu deprem değil depreme uygun olmayan yapılar bunun çözümü ise sismik araştırma zemin inceleme sonucunda çıkan (jeofizik ,jeoloji veriler sonucu) yapıların verilere göre 1/100 bin 1/50 bin 1/25 bin bölge planlamalarına göre Büyükşehir belediyelerinin yapmış olduğu 1/5000 lik onaylanan 1/1000 planların sonucuna göre verilen imar durumlarına ruhsatlar sonucu yerinden yapılan imalatların yukardaki planlarla bağdaşmadığı görüyoruz ve sonuç ortada görmüş oluyoruz.

Akabinde parsel bazında yapılan inşaatların ruhsat eklerinde görülen şantiye şefi tahutnmanin haricide yerinde uygulama aşmasında yerinde hiç bir müdhendisşin bünyasinde inşlatı yapılışı görülmekmektedir imzalar kağıt üzerinden, mesleği omayan ve konuda ehil olmayan kişilerin yaptığı inşaatları sonucunda çıkan tablo orada .

İstanbul'da depremden kurtulmanın tek yolu imar. 99 depreminden bu yana herkes konuşuyor ama kimsenin bir şey yaptığı yok. Olası Marmara depreminde onbinlerce insanın öleceği söyleniyor. Binalar genelde depremden önce yapılmış durumda. Yeni binalar yapılıyor ancak pahalı veya eski binalarda oturanların alım gücü yok.

deprem-bursa-istanbul

Ne yapmak lazım peki? Ya; insanlara yeni depreme dayanıklı evler vermek lazım ki bu imkansız bir durum çünkü, devletin böyle bir gücü yok.

İkincisi devlet için bedava olan şık ise var olan imarın iki katı imar vererek yeni binaların yapılması sağlanabilir. Hem istihdam sağlanır, hem de katil olmaktan kurtulur yöneticiler.

Birçok yerde zeminin sağlam olmasına rağmen, yüksek imar vermeye korkuyor plan yapıcılar. Sebebini anlamış değilim. İstanbul gibi bir yerde imarı yükselterek binaları yenileme imkanı yüzde yüz var. Çünkü İstanbul'un her yeri kıymetli.

istanbul-3

Hem hareket olur hem de bereket. Ancak kıyamıyorlar imar vermeye, bunu halka çok görüyorlar!Gökyüzü babanızın malımı? Neden çok katlı ve sağlam binalar olmasın? Gelişmiş ülkelerde bu iş böyle yapıldı.

Vatandaşın 40 yıl önce almış olduğu eski dairesini yenisi ile neden değiştirmesine imkan vermiyorsunuz? Hatta eski dairesine karşılık iki, üç daire sahibi bile olur vatandaş, güzel imar verilirse.

Biran önce İstanbul'da ve ülkemizde mülkiyet sorunları çözülerek, imar reformu yapılmalı, zemini sağlam olan bölgelere yüksek imar verilerek dönüşüme başlanılmalıdır. TOKİ ise İstanbul için kesinlikle yanlış adres.

Zaten inşaat yapmanın karlı olduğu İstanbul'da bırakın namuslu vatandaş ekmek yesin. TOKİ bile inşaat yaptığı bir çok yerin imarını beğenmeyerek iki üç hatta on katı imarı yükselterek inşaata başlıyor. İnşaatın karlı olmadığı Anadolu şehirlerinde dönüşümü TOKİ, pek ala sağlayabilir. Adaletli olanı da budur zaten...