Sıfır araç satışları sırasında tüketicilerin bayiler tarafından ucuz takasa yönlendirilmelerini engellemek adına yönetmelik değişikliğine gidildi. Ticaret Bakanlığı’nın yaptığı düzenlemeyi olumlu karşılayan Türkiye’nin lider online ikinci el araç platformu VavaCars, alınan kararı destekleyen uygulamalarıyla dikkat çekiyor. Daha önce TSE’den aldığı onayla araç bakım ve onarım hizmetlerinde yetkili servis tekeline son veren online platform, bayiler tarafından kullanıcılara dayatılan ‘ucuza takas’ fırsatçılığına ise şeffaf ve güvenilir hizmetleriyle çözüm sunuyor. 

Ticaret Bakanlığı’nın sıfır araç satışlarına getirdiği yeni düzenlemeyle birlikte,  yüksek fiyat talebinde bulunan veya tüketiciyi takasa zorlayan bayilerin yetki belgesinin iptal edileceği belirtildi. Bakanlığın "İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" kararıyla hem fahiş fiyat artışlarının engellenmesi hem de tüketicilerin düşük fiyatlarla takasa zorlanmasının önüne geçilmesi hedefleniyor. Türkiye’nin ilk online ikinci el araç platformu VavaCars da odağına aldığı şeffaf ve güvenilir anlayışıyla bayilerin kullanıcılara dayattığı ‘ucuza takas’ fırsatçılığına son verecek avantajlar sunuyor. 

Takasta bayi fırsatçılığının önüne geçmek adına önemli bir adım

Sektör temsilcisi olarak hayata geçirilen yönetmelik değişikliğinden memnuniyet duyduklarını söyleyen VavaCars Operasyon Grup Başkanı Taner Timirci, “Yeni yönetmelikle araç satışından kaçınan, aksesuar ya da takas mecburiyetini şart koşan ve liste fiyatından yüksek fiyat talep eden bayilerin yetki belgesi iptal edilerek ikinci el satış yapması 1 yıl süre ile engellenecek. Alınan bu karar, caydırıcı bir unsur olarak fiyat dengesizliği yaratan ve satın alım adaletsizliği oluşturan taleplerin önüne geçilmesinde etkili olacaktır. Tüketiciyi koruma altına alan her adıma destek veren VavaCars olarak, bakanlık tarafından yönetmelikte yapılan bu düzenlemeyi, özellikle araç takasında fırsatçılık yapan bayilerin engellenecek olmasından dolayı çok önemli bir karar olarak görüyoruz dedi.  

Şeffaflık ve güvene dayalı bir hizmet modeli benimsiyoruz.

Türkiye'de ikinci el araç deneyimini yeniden tasarlayan bir marka olarak tüm araç sahiplerine şeffaflık ve güven ilkesiyle ekonomik çözümler sunduklarını belirten Taner Timirci, “VavaCars olarak önceliğimiz; müşterilerimizi güvenli, şeffaf, hızlı ve sorunsuz biçimde ikinci el araç alım satım ve servis hizmetimizle buluşturmak. Amacımız, araç ticaret hacmimizi operasyonel verimlilik odağıyla karlı bir şekilde büyütmek. Bunu da ekosisteme eklediğimiz yeni katma değerli hizmetlerimizle sağlayacağız. Uzatılmış garanti, boya koruma, sigorta hizmetleri ve online taşıt kredisi gibi hizmetlerle, portföyümüzü her gün biraz daha zenginleştiriyoruz. Sürdürülebilir ekonomik kalkınmaya destek veren, pazara katma değer sağlayan, güvenilir ve ilham verici bir paydaş ve marka olarak ülke ekonomisine katkı sağlamaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı. 

Araç bakım ve onarımlarında yetkili bayi tekeline son verdik

Sundukları hizmetlerle ikinci el araç sektöründe birçok ilke imza attıklarını vurgulayan Taner Timirci, şu ifadeleri kullandı: “VavaCars olarak tüketicilere sadece araç alım satımlarında yapılan fırsatçılığa karşı değil, aynı zamanda yetkili servis tekelinde bulunan bakım ve onarım hizmetlerinde de avantajlı seçenekler sunuyoruz. Bu kapsamda Türk Standartları Enstitüsü’nden (TSE) aldığımız onay ile birlikte marka ve model fark etmeksizin tüm araçlara garanti kapsamını bozmadan İstanbul Pendik ve Ankara Ergazi’deki bakım ve onarım merkezlerimizde periyodik bakımdan mekanik onarıma kadar birçok hizmet vermeye başladık. Yetkili servis zorunluluğuna son veren bu hizmetimizle hiçbir araç, işlemlerini yetkili servis dışında yaptırdığı için garanti kapsamının dışına çıkmıyor. Böylece hem aracının garantisini sürdürmek hem de yetkili servis dışında hizmet almak isteyen tüm kullanıcılar için avantajlı bir alternatif sağlamış olduk.

VAVACARS HAKKINDA


Türkiye’nin ilk online ikinci el araç alım satım platformu olan VavaCars Nisan 2019’da kuruldu. Derin veri analitiği, yenilikçi ve katma değerli çözümleriyle tüketicileri ikinci el araç alım satımında güven, şeffaflık, hız ve deneyim memnuniyeti ile destekleyen İstanbul merkezli bir e-ticaret platformu olan VavaCars, global yatırımcıların da dikkatini çekerek Ekim 2021’de, aralarında Petrol Ofisi’nin ana şirketi Vitol’un da bulunduğu bir dizi küresel yatırımcıdan, B Serisi yatırım turunda 50 milyon dolar, C Serisi finansman turuyla birlikte ise toplam 100 milyon dolar fon sağladı. Uçtan uca dijital iş modeliyle tüm adımlarında tüketici memnuniyetine odaklanan VavaCars, 2021’de Awards International tarafından ikinci el araç kategorisinde ‘En İyi Müşteri Deneyimi Ödülü’ne layık görüldü. 2023 Mart ayında da Şikayet Var tarafından düzenlenen ‘Mükemmel Müşteri Memnuniyeti Başarı Ödülleri’nde (A.C.E Awards), ikinci el araç kategorisinde birincilik ödülünü aldı.