Kaçak yapı yapanlar bir imar barışı çıksa diye sevinirken diğer taraf oy alma uğruna yanlış uygulamalrı sanki çok büyük başarıymış imarsız,kaçak, fazla kat çıkma gibi bir çok imara ve projelre uygun olmayan yapılara imar barışı adı altında sizi yaptınız ama biz sizi bir defaya mahsus af ediyoruz dercesine 2018’deki Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde uygulamaya geçirdiği imar barışı kapsamında ülke çapında 3 milyon 152 bin kaçak yapıya yapı kayıt belgesi verildi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın verilerine göre, toplam 10 milyon 79 bin yurttaş imar barışından yararlandı.
6 Şubat’ta yaşanan ve Kahramanmaraş merkezli olduğu belirtilen depremlerin büyük yıkım yarattığı 10 kentte ise toplam 294 bin 166 kaçak yapı, imar barışı kapsamında ruhsatlandırıldı. Türkiye genelindeki 298 bin 124 adet kamu taşınmazı için de yapı kayıt belgesi düzenlendi.
Türkiye’yi yasa boğan depremlerin ardından imar barışı uygulaması bir kez daha tartışmaya açıldı. Uygulamaya yönelik tepkilerin haklılığı, Sayıştay’ın 2019 yılında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na ilişkin denetim raporunda da ortaya konuldu. Sayıştay denetçileri, imar barışı kapsamında başvurulan yapının inşaat zamanın tespitinin bazı il müdürlükleri tarafından uydu görüntülerinden, ortofoto programından ya da Google Earth gibi uygulamalardan yararlanılarak yapıldığını tespit etti.
KIRSALDA DOĞRU SONUÇ VERMEZ
Uydu görüntülerinin binanın kat sayısı ile iç mekan değişikliklerini göstermediğine dikkati çeken denetçiler, “Bu sistem özellikle kırsalda doğru sonuç vermez” değerlendirmesinde bulundu.
Ruhsatsız veya ruhsata aykırı yapılar ülkemizin bir gerçeği
Ruhsatsız veya ruhsata aykırı yapılar maalesef ülkemizin bir gerçeği! Bu yapıların sayısı sadece büyükşehirlerimiz bile dikkate alındığında, tahmin edilenin çok çok üzerinde. Bunlarla ilgili ciddi tedbirlerin alınması da kaçınılmaz.
İbarın Barışı olur mu? Depreme dayıksız binalarda oturmak ne kadar mantıklı?
Peki, bu yapılarla ilgili ne yapılması lazım? Ruhsatsız veya ruhsata aykırı yapıların tamamı yıkılabilir mi? Kesinlikle hayır, bunların tamamı milli servetimiz, insanlarımızın yıllarca her şeyden kısarak yaptıkları tasarrufları. Bu yapılar, elektriği, suyu, doğalgazı yani her şeyi bağlanmış, şu an kullanılır durumda ve kullanılıyor.
Kaçak yapıları af etmek yeni yapıların daha güvensiz denetimsiz yapılmasına yol açmaz mı?