Bu hızlı yükselişte öne çıkan 18 şehirde fiyatların 3’e katlanması dikkat çekti. Mülk takip sistemi İmpomes’in Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Müberra Oflaz gayrimenkul rüzgarından her şehrin nasibini aldığını, ancak yabancı yatırımcı, tersine göç gibi farklı nedenlerle kimi şehirlerin fiyatlarının katlandığını açıkladı

Türkiye son bir yıldır gayrimenkul piyasasında esen sert rüzgarları konuşuyor. Türkiye’nin 81 ilinde bir yılda gayrimenkul fiyatlarındaki hızlı yükseliş, fiyatların son 10 yıllık dönemde görülmeyen artış ve seviyelere gelmesine yol açtı. Mülk takip sistemi İmpomes’in satış fiyatları ortalamasına göre yaptığı hesaplamalar, illere göre değişmekle birlikte fiyatlardaki artışın yüzde 113 ile yüzde 290 arasında gerçekleştiğini gösterdi. Hatta Türkiye’nin 18 ilinde fiyatlar 3’e katlandı.

Sonuçları değerlendiren İmpomes Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Müberra Oflaz,  inşaat maliyetlerindeki artış, konut üretiminin az olması gibi nedenlerle esen gayrimenkul rüzgarından küçük-büyük demeden her şehrin nasibini aldığını, ancak yabancı yatırımcı, tersine göç ve mülteci akını gibi farklı nedenlerle kimi şehirlerdeki hareketin daha çarpıcı olduğunu açıkladı.

“Küçük şehirlerde ezber bozan bir hareketlilik var”

Müberra Oflaz, yabancı yatırımcı hareketinin bazı şehirlerde kendisini daha fazla hissettirdiğini, ancak bu açıdan bazı şehirlerde ezber bozan bir hareket olduğunu söyledi. Müberra Oflaz şu değerlendirmede bulundu:

“İstanbul, Antalya, Mersin, Yalova gibi şehirlerin Ruslar ve Araplar başta olmak üzere yabancılar için öncelikli yatırım alanları olduğu zaten bilinmekteydi. Ama örneğin Niğde’de yüzde 240’a varan artışta Katar ve Filistinlilerin gayrimenkul talebinin etkili olduğunu yerel kaynaklardan teyit ettik. Hatta arsa ve tarlalara da talipler. Tabii artışları sadece yabancılara bağlamıyoruz, zaten enflasyon, konut azlığı gibi nedenlerle var olan bir yükseliş sözkonusu. Buna ilave olarak yabancılardan bir talep eklenince, yükseliş daha da hızlanıyor.”

Muhafazakar yatırımcının tercihi olan şehirler

Alan olarak küçük sayılan şehirlerdeki sürpriz sayılacak hareketlerden birinin de Düzce ve Sakarya olduğunu anlatan İmpomes Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Müberra Oflaz, “Suudi Arabistan, Kuveyt, Katar gibi ülkelerden gelen muhafazakar yatırımcılar, müstakil, doğaya dönük yerlerin arayışındalar. Bu nedenle denize sahip olan Düzce, göle sahip olan Sakarya dikkatlerini çekiyor. Yine bu şehirler, pandemi zamanı büyük kentlerden bunalarak kaçanların da gözdesi durumundalar” yorumunu yaptı.

Göçten etkilenen şehirler de var

İmpomes Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Müberra Oflaz, önceki yıl fiyatların yüzde 4 gerilediği Hakkari’nin büyük bir atılım göstererek yüzde 290 artış gösterdiğine de dikkati çekti. Müberra Oflaz, “Mülteci akını, büyükşehirlerden tersine göç hareketinin bu şehirde etkili olduğunu söyleyebiliriz” diye konuştu.

İmpomes aboneleri için gayrimenkullerinin değerini etkileyebilecek her türlü eğilimi analiz ettiklerini belirten Müberra Oflaz, “Bilgiyi doğru yönetme devrindeyiz. Biz bu dijital platformda mülk sahiplerinin güvende yaşaması için hem mülkleri hakkında bilgilendiriyoruz, gerekli araştırmaları sahada ve kurumlar bazında yapıyoruz, hem de mülkleriyle ilgili alacakları kararlarda isterlerse danışmanlık hizmeti sunuyoruz” dedi.

TABLO

FİYATLARDAKİ ARTIŞ YÜZDE 290’I BULDU

 

ŞEHİR           2021-2022 DÖNEMİ FİYAT ARTIŞI (%)

Adana             230

Ankara            201

Antalya           264

Balıkesir          214

Bursa              211

Çanakkale       230

Düzce              204

Hakkari           290

İstanbul           259

Kocaeli            231

Konya             205

Mersin            264

Niğde              240

Sakarya           206

Samsun           206

Şanlıurfa         215

Trabzon           212

Yalova            209

(Not: Konutların ortalama metrekare satış fiyatı üzerinden hesaplanmıştır. Küsüratlı rakamlar yarım puandan az olanlar alt rakama, çok olanlar üst rakama yuvarlanmıştır. Şehirler alfabetik sıraya göre sıralanmıştır.)