Dünyanın önde gelen finans merkezlerden birisi olacak 'İstanbul Finans Merkezi' bankalar etabı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan katılımıyla yarın hizmete giriyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, İstanbul Finans Merkezi'nin pazartesi günü açılacağını duyurdu. Twitter hesabından açıklama yapan Nebati, "Cumhuriyetimizin 100'üncü yılının arifesinde, Sayın Cumhurbaşkanımızın güçlü liderliğinde, Türkiye Yüzyılı’na yaraşır bir eser olan İstanbul Finans Merkezi 17 Nisan Pazartesi günü açılıyor. Dünyanın en önemli finans başkentlerinden biri olma yolunda büyük bir adım olan finans merkezi artık İstanbul’umuzun. Ülkemize hayırlı olsun" ifadelerini kullandı.

BAKAN KURUM'DAN İSTANBUL FİNANS MERKEZİ'NDE İNCELEME

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı ve AK Parti İstanbul 1.Bölge 1.Sıra Milletvekili Adayı Murat Kurum, 17 Nisan'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla açılış töreni gerçekleştirilecek İstanbul Finans Merkezi'nde incelemelerde bulundu. Ümraniye'deki çalışmaları inceleyen Kurum, alanda açıklamalarda bulundu.

İSTANBULUMUZU FİNANSIN İSTANBUL'U HALİNE GETİRECEK

Bakan Kurum, "İnşallah hem İstanbul'umuza hem de milletimize İstanbul Finans Merkezi'mizi kazandırmış olacağız ve dünya finans piyasalarının da hizmetine sunuyor olacağız. Tüm zamanların en gözde şehri, medeniyetimizin başkenti İstanbul'umuz için çok önemli olduğunu düşündüğümüz bir proje. Biz de bu manada çok heyecanlıyız. Gerçekten ilmek ilmek işlediğimiz ve yaklaşık 10 yıl uğraştığımız 65 milyar lira yatırım değerine sahip 3 milyon 387 bin metrekare inşaat alanına sahip bir proje. İstanbullumuzu finansın İstanbul'u haline getirecek. Güvenli, huzurlu ve en önemlisi de depreme karşı dayanıklı ki finans sektörünüzün depremde ayakta durması gerekir. En güçlü şekilde ayakta hizmet vermesi gerekir. Bu manada da hem ülkemize hem de İstanbul'umuza katma değer sağlayacaktır. Hepimizin, herkesin İstanbul'una değer katacaktır. İnşallah 17 Nisan'da Sayın Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle halkımızın katılımı ve coşkusuyla bu dev eserin açılışını hep birlikte yapacağız. Ben şimdiden Türkiye yüz yılı için, İstanbul için, ülkemiz için, milletimiz için. İstanbul Finans Merkezi'nin hayırlı uğurlu olmasını diliyorum" dedi.

BERAT ALBAYRAK: İSTANBUL'A FİNANS MERKEZİ OLMAK ÇOK YAKIŞACAK

İstanbul Finans Merkezi projesinin çalışmalarına Hazine ve Maliye Bakanlığı döneminde özel çaba harcayan Berat Albayrak'ın 2020 yılında yaptığı bir paylaşım da tekrar gündeme geldi.

Albayrak, Türkiye sermaye piyasalarının büyüdüğünü ve yatırımcı ailesinin genişlediğini aktararak, "Türkiye sermaye piyasalarını büyütmek, yatırım araçlarımızda enstrüman çeşitliliğini artırmak için çalışmalarımız sürüyor. İstanbul'a 'finans merkezi' olmak çok yakışacak." sözlerini kullanmıştı.

Bu sözler açılışa bir gün kala yeniden gündem oldu.

KARADENİZ GAZI İÇİN TARİHİ GÜN

Öte yandan Türkiye tarihinin en önemli enerji projelerinden Karadeniz gazının sisteme bağlanması çalışmalarında sona gelinirken, Filyos Gaz İşleme Tesisi de "Karadeniz Gazı Devreye Alma Töreni" için gün sayıyor.

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığının (TPAO) yürüttüğü Sakarya Gaz Sahası Geliştirme Projesi çerçevesinde, 2020-2022 döneminde Karadeniz'de keşfedilen toplam 710 milyar metreküplük dev doğal gaz rezervinin şebekeye verilmesi çalışmalarında sona gelindi.

Karada 8 bin, denizde 2 binden fazla personelin çalıştığı projede ilk fazda üretilen doğal gaz, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla 20 Nisan'da düzenlenecek "Karadeniz Gazı Devreye Alma Töreni" ile karaya ulaştırılacak.

Doğal gazın çıkarılması süreci fazlar halinde ilerleyecek. İlk fazda üretilen gazın mayısın ilk yarısında hanelere verilmesi hedefleniyor. Günlük gaz üretimi Faz-1'de 10 milyon metreküp olacak, Faz-2'de 40 milyon metreküpe, Faz-3'te ise 60 milyon metreküpe ulaşacak.

20 Nisan'da Faz-1 kapsamında planlanan 10 kuyunun 5'i, eylül ayı sonunda ise kalan 5 kuyu devreye alınacak. Faz-2 kapsamında planlanan 26 kuyunun 10'u 2025'te, kalan 16 kuyu 2028'de faaliyete geçecek. Amasra Sahası'nı da içeren Faz-3 kısmına ise 2028 itibarıyla geçilecek. Faz-1 ile Türkiye'nin ihtiyacının yüzde 15'inin, Faz-2 ile de yüzde 40'ının karşılanması hedefleniyor.

 

TARİHİ YOLCULUĞU BAŞLATAN İSİM: BERAT ALBAYRAK

Türkiye'nin tarihi enerji yılında 2017 yılında dönemin Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın sözleriyle başlamıştı. Albayrak, "Bu yıl alımını gerçekleştireceğimiz arama sondaj gemisi ile, yılda en az Karadeniz'de 2 tane, Akdeniz'de 2 tane kuyu kazacağız." demişti.

Albayrak, yerli sondaj filosunu kurdu, Türkiye'yi enerjide bağımsız ülkeler listesine sokacak stratejik adım böylece atıldı. 1 yıl sonra Fatih Sondaj Gemisi gemisi keşif için açıldı.

TPAO, Ağustos 2020'de Tuna-1 kuyusunda 320 milyar metreküplük bir doğal gaz keşfi gerçekleştirdi. Ekim 2020'de Tuna-1 kuyusundaki sondaj tamamlandığında, kuyudaki rezerv miktarı 85 milyar metreküplük revizyonla 405 milyar metreküp olarak güncellendi.

Haziran 2021'de Amasra-1 kuyusunda 135 milyar metreküplük yeni bir rezerv keşfi gerçekleştirildi. Yeni keşiflerle Karadeniz'deki toplam doğal gaz rezervi 540 milyar metreküpe ulaştı.

Aralık 2022'de ise söz konusu rezerv DeGolyer & MacNaughton adlı bağımsız kuruluşun yeniden değerlendirme çalışması sonucu 652 milyar metreküp olarak tekrar güncellendi ve Çaycuma-1 kuyusunda 58 milyar metreküplük yeni bir rezerv keşfi daha gerçekleştirildiği açıklandı. Böylece Karadeniz'deki toplam rezerv miktarı Aralık 2022 itibarıyla 710 milyar metreküpe ulaştı.