Dünya devi markalarda elektrikli araç üretimi artmasıyla birlikte Türkiye'de de elektrikli araç satışlarında yaklaşık 4 katı artan satış patlaması yaşandı. İşte son veriler ve detaylar...

Avrupa'da alınan kararlar ile çevre ve hava kirliliği vve gürültü kirliliği sebebi ile Avrupa ülkelerinde Benzin, Dizel ve LPG'li arabaların satışları için 2035 yılında son bulacağı ve ülkelerde kullanılmayacağına yönelik açıklama gelerek Meclis'ten geçip resmen resmileşti.

Toyota-elektirikli

Türkiye'de elektrikli araç patlaması! 4 katına çıktı: Yüzde yüz elektrikli BMV, Tesla, Nissan, Toyota, TOGG ve...- Avrupa'nın elektrikli otomobillerin artışına yönelik olarak verdiği kararın ardından dünyadaki tüm üretim yapan firmalar ve ülkelerde elektrikli otomobil üretiminde artış yaşanırken ülkemizde de Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG)'un piyasaya çıkması ve ön satışlarının 20 bini bulması ile birlikte elektrikli araçlara rağbette artış başladı.

4 KATI ARTIŞ

Yayınlanan verilere göre son yıllarda geçen yılki Ocak-Mart 2022 aralığı ile bu yıl 2023 Ocak Mart ayı istatistiğinde Elektrikli araç satışlarının 4 katı arttığı görüldü.

Yayınlanan verilere göre, benzinli otomobil satışları, bu yılın ilk çeyreğinde 2022'in aynı dönemine göre yüzde 40,6, dizel otomobil satışları da yüzde 75,2 artarken, oto gazlı otomobil satışları yüzde 1,4 geriledi. Ocak-Mart 2022'de yüzde 71,6 olan benzinli otomobillerin satışlardan aldığı pay, bu yılın aynı döneminde yüzde 67,1'e geriledi.

 Söz konusu dönemde dizel otomobillerin payı yüzde 15,4'ten yüzde 17,9'a yükselirken, oto gazlı otomobillerin payı yüzde 2,4'ten yüzde 1,6'ya düştü. Elektrikli otomobillerin toplam satışlardaki payı yüzde 0,9'dan yüzde 2,7'ye ve hibrit otomobillerin payı da yüzde 9,7'den yüzde 10,8'e çıktı.

Özetlenecek olursa Türkiye otomobil pazarında elektrikli otomobil satışları, bu yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine kıyasla 4 kattan fazla arttı.