Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre Temmuz ayında konut satışları bir önceki senenin aynı ayına göre %12,9 azalırken, Ocak-Temmuz döneminde bir önceki senenin aynı dönemine göre %24,2 arttı. Rakamları değerlendiren Akyapı Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Dinçel, “Temmuz ayında geçirdiğimiz uzun tatil dönemi konut satışlarını etkiledi. Bununla birlikte Ocak – Temmuz döneminde bir önceki senenin aynı dönemine göre yaşadığımız artış, konutun yatırımcı gözünde hala en değerli varlık olduğunu ortaya koyuyor” dedi. 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Temmuz ayına ilişkin konut satış istatistiklerini açıkladı. Buna göre, Türkiye genelinde konut satışları Temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %12,9 azalarak 93 bin 902 oldu. Bir önceki aya göre düşüş yüzde 40’ı buldu. Yabancılara yapılan konut satışları da Temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %12,4 azalarak 3 bin 939 oldu. 

Rakamları değerlendiren Akyapı Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Dinçel, şu açıklamaları yaptı: “Konut satışları bu yıl yükselen bir ivme kazanmıştı. Bunun neticesinde her ay rekorlar duymaya alışmıştık. Temmuz ayında yaşanan gerileme bu rekorlara bir tatil arası verdi. Bu gerileme, konuta olan talebin düştüğünü değil o ayda çok fazla tapu işlemi yapılmadığını gösteriyor diyebiliriz. Temmuzda Kurban Bayramı nedeniyle ay ortasında uzun bir tatil dönemi yaşandı. Ağustos ayında 100 binin üzerindeki rakamlara yeniden ulaşacağımızı düşünüyoruz. Zira konuta olan talep canlılıkla devam ediyor, enflasyonist ortamdan korunmak isteyenler konut yatırımını ilk sıraya koyuyor. Ocak-Temmuz döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre %24,2 artışla 820 bin 300 olarak gerçekleşen satışlar da konutun yatırımcı gözünde hala en değerli varlık olduğunu ortaya koyuyor.”

400 bin dolar alt sınırı nitelikli yabancı yatırımcıyı çekecek…

Dinçel, yabancıya satışla ilgili şu bilgileri paylaştı: “Yabancılara yapılan konut satışları Temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %12,4 azalarak 3 bin 939 oldu. Haziran’da yabancılara 8 bin 630 konut satılmıştı. Haziran’daki bu zirvede vatandaşlık için 250 bin dolarlık gayrimenkul alım alt sınırının, 400 bin dolara yükseltilmesi kararı etkili oldu. Bilindiği gibi karar 13 Haziran’da yürürlüğe girdi. Bir an önce vatandaşlık almak isteyenlerin talebi eklenince yabancıya satışta 8 bin 630 adetle tüm zamanların en yüksek aylık verisine ulaşılmıştı. Talebin çoğu Haziran’da hayata geçti. Dolayısıyla Temmuz’da bu konuda bir düşüş yaşadık. Bununla birlikte 400 bin dolar alt sınırı sayesinde ülkemizin daha nitelikli yabancı yatırımcıyı kendine çekeceğini söyleyebiliriz” dedi.