Avaztürk.com'un haberine göre Yaşanan ekonomik kriz enflasyon ve hayat pahalılığı etkisi ile ihtiyaç kredileri ile ihtiyaçlarını gidermek isteyen, borçlarını kapatmaya çalışan vatandaşlar için bankalardan üzücü haber geldi.

Bankaların faiz kararları nedeni ile 15 Bin TL çekmek isteyen bir vatandaş geri ödemesni 20 Bin TL gibi fahiş bir faiz oranı ile yapabilir duruma gelecek. Tüketici kredilerinde faiz artış ivmesi hızlanırken, ortalama ihtiyaç kredisi faizleri son beş yılın zirvesine çıktı.

İhtiyaç kredileri için hazırlanan krediler için Geçtiğimiz hafta itibari ile bu haftanın kapanışına gelene kadar yüzde 39,3 yükseliş yaşandı. 2018 yılının Ekim ayında bu yana krediler ilk kez rekor seviyeye çıktı.

para2

Açıklanan kredi tutarlarında yer alan resmi açıklamalara göre, Tüketici kredi tutarları, 4 Milyar 455 Milyon lira artışla 1 trilyon 375 milyar 735 milyon liraya yükseldi. Son açıklanan rakamlar üzerinden kredilerin, 427 milyar 116 milyon lirası konut, 78 milyar 496 milyon lirası taşıt ve 852 milyar 123 milyon lirası ihtiyaç kredisinden oluştu.

İhtiyaç kredisi faizleri yüzde 40’ı aştı. Bu oran, bazı bankalarda yüzde 50’yi aştı. Ek masraflarla birlikte ihtiyaç kredisinde yıllık maliyetler bazı bankalarda yüzde 100’ü aştı.

para-sayan​​​​​​​

Bazı bankalarda konut kredisi ise aylık yüzde 3,5’e kadar çıkarken, taşıt kredisi ise yüzde 4’e ulaştı.

Bankalar, TCMB’nin attığı adımlar sonrasında kredileri de adeta durdurdu. Seçim öncesindeki haftada 102,1 milyar TL artan TL krediler, seçim sonrasındaki haftada 8,2 milyar TL azaldı.

TL kredilerde yılbaşından bu yana haftalık ortalama artış 70 milyar TL olmuştu.