Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından onaylanarak Resmi Gazete ile yayımlanan 2023 yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı kapsamında 2023 yılında alınacak tedbirler arasında vergi gelirlerini arttırmak amacı ile tapuda ekspertiz zorunluluğunda yer verilmişti. Yapılan düzenlemeyi değerlendiren Emlak34 Yönetim kurulu başkanı ve Emlak haberi.com genel yayın yönetmeni Kadir Özel yıllardır bu konuyu dile getiriyoruz ve devletin büyük vergi kaybı var ayrıca bir mülkün üç ayrı fiyatı oluşuyor bu konuya açıklık getirdiler. Resmi Gazetede yer alan düzenleme, taşınmazların satışında rapor zorunluluğu getirmemektedir. Yapılan düzenleme üretilen değerleme raporu verilerinin TKGM Değer Bilgi Merkezi ile elektronik ortamda paylaşılmasına yöneliktir. Burada üretilen veriler ilerleyen süreçlerde gerek emlak vergisi gerekse değer haritalarında kullanılmak üzere kullanılacaktır.

toki-konut-başvuruları-teslimler ne zaman -1

Değerleme şirketlerinin de bu konudan sıkıtı çektiklerini dile getiren Özel bir mülkün üç ayrı fiyatı nasıl oluyor kısa bir özetle atlattı şöyle diyelim bir alıcı belediye rayiç değerine göre satış yapıyor bu birinci resmi fiyat, diğeri bankadan kredi çekiyor çektiği kredinin %10 üzerinden satış gösteriyor buda ikinci resmi fiyat diğer bir alıcı ise mülkü kaç  liraya aldıksa bu rakam üzerinden doğrusu olanı yaparak gösteriyor buda üçüncü resmi satış fiyatı oluyor işte 3 ayrı fiyat nasıl oluşuyor açıklaması bu şekilde yaptık.

kadir özel-emlak34

Medo Emlak Yönetici ortağı Murat Öztürk’ün yapmış olduğu açıklamasında adaletli bir vergilendirme için yapılması gerekenleri değerlendirirken sorunun çözümü için Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından yeni bir yazılım güncellemesine ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Söz konusu düzenleme uzun süredir Emlak Müşavirleri Federasyonu tarafından da gündeme getiriliyordu. Mülklerin satışı için değerleme raporunun olması kesinlikle şart buna göre doğru fiyattan satış gösterilmesi gerekiyor vergi gelirlerinin artış sağlaması ve alıcı ve satıcının verdiği Tapu harçlarının bir puan düşürülmesi daha mantıklı hale gelmesidir.

RAYİÇ BEDEL ÜZERİNDEN SATIŞ GÖSTERMEK ENGELLENMELİ!

Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan Murat Öztürk "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzası ile yayımlanan karar ile "2023 yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’’nın onaylanmasına karar verilmiştir. Ticaret Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı’na görüşlerimizi bildirmiştik. Çok uzun zamandır dile getirdiğimiz Tapu Harcı Vergi Kaybı için önemli bir adımın atılmış olduğunu görüyoruz.

murat öztürk medo emlak

Tapu devirlerinde önemli ölçüde satış bedelini düşük göstermek suretiyle rayiç bedel üzerinden tapu devirlerinde vergi kaybı yaşanmaktadır. Bu yasal düzenleme ile düşük bedelden satış gösterilmesinin engellenmesi için tapu satışına ekspertiz zorunluluğu geliyor. Gayrimenkullerin vergilendirilmesinde esas alınan alım-satım değerinin belirlenmesi ve beyanına ilişkin mevcut düzenin yeterli olmayacağını düşünüyorum. Yeni bir sistemin devreye girmesi ile gerekli altyapı sonrası adaletli bir vergilendirme sistemi işleyebilir.

resmi-gazete