Bir toprağın, arazinin ya da arsanın bir kısmına ya da tamamına yapılmış bir yapının sahiplerini gösteren resmî belge tapu olarak isimlendirilir. Taşınmaz mülklerin el değiştirmesine ise tapu devri denir. Emlakhaberi.com Editörlerimiz sizler için bunu daha detaylı anlatarak kaleme almıştır yazımızda tapu devri ile alakalı merak edilen soruların cevaplarını derledik sizleri bilgilendirdik.

 

Tapu Devri Nasıl Yapılır?

Tapu devri için öncelikle Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü web Tapu Sistemi e devlet giriş yapılır şayet daha önce giriş yapmadıysanız sizi sms bilgilendirmesi yapmak için gsm cep telefonu doğrulama sistemi karşılayacaktır bu bölüme cep telefon numaranızı yazarak kaydet butonuna tıklıyorsunuz daha sonra gelen sms 6 haneli kodunu 90 saniye içinde belirtilen kutucuğa yazıyorsunuz ve tekrar kaydet butonuna tıklayarak sms onayı yapmış oluyorsunuz bunu yapmamızdaki amaç bir başkası bizim adımıza bir satış işlemi gerçekleştirmesi durumunda web tapu bizi sms ile uyarıyor. Bunları yaptıktan sonra sol menüde Tapu Başvuru ilmelerine tıklıyorsunuz bu kısımda satış, ipotekli satış, yabancıya satış, yabancıdan yabancıya satış gibi bölümler yazıyor sizin satış işleminiz hangisini içeriyorsa açıklama kısmına işlemi yapacak memurun bilgilendirmek için gerekli bir mesajı yazabilirsiniz.

ipotekli-tapu-nasıl-olur

Daha sonra ileri tıklayarak satışını yapmak istediğiniz mülkü işaretleyip işleme devam etmelisiniz burada sizden istenilen bilgiler satış bedeli, kat mülkiyetli bir tapu ise dask sigortası, tc numarası yazılması gerekiyor gerekli bilgileri yazdıktan sonra alıcının Tc Bilgisi Adı Soyadı gibi bilgileri yazıyorsunuz daha sonra işlemi tamamlıyorsunuz. Daha sonra Başvuru takip butonuna tıkladıktan sonra en sağ tarafta bulunan evrak ekle bölümünden aşağıda yazdığımız evrakları yüklüyorsunuz.    

Tapu Devri İçin Gerekli Belgeler

o          Tapu ipotekli olacaksa ipotek evrakları

o          Nüfus cüzdanı aslı tarayıp pdf olarak sisteme yükleyeceksiniz

o          İlgili belediyeden alınmış gayrimenkulün rayiç bedeli gösteren belge

o          Alıcı Kimlik tarayıp pdf formatında sisteme yükleme işlemi yapın

o          Zorunlu Deprem Sigortası (DASK) belgesi​

Tapu devri tüzel kişiler tarafından gerçekleştirilecekse ilave olarak:

o          Vergi levhası aslı veya fotokopisi

o          İmza sirküleri(Yeni Düzenlemeyle Ticaret odalarından veriler alınıyor)

o          Son yönetim kurulu seçiminin bulunduğu sicil gazetesi örneği

o          Taşınmaz mallarla ilişkili yetki ve yetkililerin kimlik bilgilerinin bulunduğu yetki belgesi

o          Tapu işlemlerini gayrimenkul danışmanı ya da yetkilendirilen herhangi birisi yapacaksa vekaletname

Tapu Vekaleti Verirken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Tapu vekaleti noterde düzenlenirken, tapu devrinin kapsamı açık ve net ifade edilmelidir. Örneğin vekalet satış işlemi için yapılıyorsa “gayrimenkul satışı” belgede yer almalıdır. Hangi işlemin yapılacağı açıkça belirtilmediği durumlarda Tapu ve Kadastro Müdürlükleri işlem yapmama yetkisine sahiptir.

ipotekli-tapu

Kapsamın yanında vekaletnamenin sınırları da belirlenmelidir. Tapu devri yapılacak taşınmaz malı açık adresi, parsel numarası vb. bilgiler evrakta mutlaka yer almalıdır.

Tapu vekaletlerinde süre de belirtilmelidir. Aksi durumda vekalet süresiz geçerli kalabilir. Bu sebepten kaynaklı bir sorun yaşamamak için süre sınırını da evrak içerisinde belirtmelisiniz. Süre belirtmeyi atladıysanız vekaletnameyi sonu erdirmek için notere başvuru yapabilirsiniz.

Masrafsız Tapu Devri Nasıl Olur?

Masrafsız tapu devri yapmak için de tapu dairesine başvurmak gereklidir. Tapu dairesi tarafından yapılan devir işlemleri, iki taraf arasındaki satışların dışında gerçekleştirilir. Satış olmadan tamamlanan tapu devrine “Tabu Hibesi” denir.

Masrafsız tapu devri gerçekleştirmek isteyen kişiler için gerekli belgeler:

o          Bağışlanması planlanan taşınmaza ait tapu kaydı

o          Konutu bağışlayan ve konut bağışlanan kişilere ait fotoğraflı kimlik belgeleri

o          Bağışlayan için bir adet vesikalık fotoğraf (Son 6 ay içinde çekilmiş olmalıdır.)

o          Bağışı kabul eden kişi için iki adet vesikalık fotoğraf (Son 6 ay içinde çekilmiş olmalıdır.)

o          Taraflardan birinin ya da her ikisinin de vekil olması

Eşe Bedelsiz Tapu Devri Nasıl Yapılır?

Eşler arasında tapu devir işlemleri bedelsiz olarak yapılabilir. Eşlerin ortak kararıyla yapılan devirler çoğunlukla tapu satışından ziyade tapu bağışı olarak değerlendirilir. Tapu bağış sistemi, bir malın mülkiyetinin herhangi bir bedel beklenmeden başka birisine devredilmesidir.

o          Eşe bedelsiz tapu devri için istenen belgeler:

o          İşleme konu olan taşınmaz mala ait tapu senedi, yoksa taşınmaz malın ada ve parsel numarasını belirten belge veya malikin sözlü beyanı

o          Her iki tarafın fotoğraflı nüfus cüzdanı, pasaport veya avukat kimliği ile vesikalık fotoğrafları, T.C. Kimlik ve vergi numaraları

o          İşlem taraflarında temsilci sıfatıyla katılan var ise vekaletname

Konut satışlarındaki artış Tapu harçlarına yansıdı.

Konutunuz Koruma Altında!

Emlakhaberi.com olarak evinizin sizin için ne kadar değerli olduğunu çok iyi biliyoruz. Her yerinde emeğiniz olan evinizin ve eşyalarınızın yangın, hırsızlık, deprem, sel gibi pek çok riske karşı koruma altına almak için Konut Sigortası yaptırmanız tavsiye ederiz.  Konut sigortası zorunlu deprem sigortasından farklı olarak sadece Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) tarafından belirlenen limitlerle değil çok daha geniş bir yelpazede evinize ve eşyalarınıza koruma sağlar.