Ocak ayı enflasyon verilerinin 3 Şubat 2022 Cuma günü saat 10.00'da açıklanması beklenirken kira artış oranı hakkında merak edilenleri haberimizde derledik. İşte ev sahipleri ve kiracıları yakından ilgilendiren Şubat ayı kira artış oranı ile ilgili güncel bilgiler.

ocak-ayı-kira-artış oranları

Geçtiğimiz aylarda kira artış oranının sabit kalması ile ilgili karar açıklanmıştı. Kira artış oranı 1 Temmuz 2023'e kadar yüzde 25 olacağı açıklanmıştı. Peki, kira artış oranı hesaplaması nasıl yapılır?

TÜİK VERİLERİ AÇIKLANDI

TÜİK ocak ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerini açıkladı. Buna göre ocakta yıllık enflasyon yüzde 57.68 , aylık enflasyon ise 6.65 yüzde oldu.

ŞUBAT AYI KİRA ARTIŞ ORANI NE KADAR?

Enflasyon rakamları TÜİK tarafından 3 Şubat tarihinde açıklanacak. Ancak geçtiğimiz sene kira artış oranlarına sınırlama getirilmişti. Buna göre; 11 Haziran 2022 ile 1 Temmuz 2023 tarihleri arasında yenilenen sözleşmelerde, kiracıya yüzde 25’in üzerinde zam yapılamayacak.

KİRA ARTIŞ ORANI NE KADAR?

Kira artış oranın hesaplamalarında enflasyon oranı, bir sonraki ayın kira artış miktarı belirlemede etkendi. Ancak yılbaşından bu yana önüne geçilemez bir noktaya gelen ev kiralarında yeni bir düzenlemeye gidildi. Hem kiracıların haklarını korumak hem de konut sahipleri tarafından yapılan haksız zammın önüne geçmek için 'sabit oran' getirilmesine karar verildi.

Ev Sahipleri Yeniden Yerli Kiracı Olsun Demeye Başladı1

Söz konusu sabit orana göre, aylık kira artışına maksimum yüzde 25'lik bir sınır getirildi. Böylece geçerli kira sözleşmelerinde yapılacak zam oranı en fazla yüzde 25 olacak.

1 Temmuz 2023'e kadar geçerli olacak bu kararın detayları ve kira zammı hesaplamaya dair ayrıntılar ise belli oldu.

Kiracı Bir Yıllık Peşin Kira Öderse İndirim Hakkı Varmadır ?

Konuyla ilgili olarak Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Meclis'ten geçen kira artışlarıyla ilgili düzenlemenin detaylarını açıklamıştı. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "1 Temmuz 2023’e kadar yenilenecek kira sözleşmelerinde bir önceki kira yılının yüzde 25’ini geçmemek koşuluyla yapılacak artışların geçerli olduğuna dair bir geçici hüküm, Adalet Komisyonu’nda Borçlar Kanunu’na eklenecek. Böylelikle konut kiralarında bir yıl süreyle bir önceki yılın kira bedelinin yüzde 25’ini geçmeyecek şekilde artış yapılabilme imkânı getiriliyor"