Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bünyesinde yapılan sosyal yardımların hepsine maaş zamlarıyla beraber artış sağlanacak. Temmuz 2023 ara zamlarıyla birlikte sosyal yardım ödemelerinde de yüzde 40 oranında artış sağlanacak. Buna göre “Evde Bakım Maaşı” alan 569 bin vatandaşın aylığı 6 bin TL olacak. Ayrıca evde bakım aylığından yararlanan vatandaşlar sosyal güvencesi yoksa kısmi zamanlı sosyal güvenlik kapsamına da alınacak. 

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından sağlanan evde bakım maaşlarından yararlanan vatandaşlar aylık 6 bin TL’ye yükselen ödemeleri yıllık bazda ise 72 bin TL’den fazla almış olacaklar. Peki, evde bakım aylığından kimler yararlanabilir? Evde bakım maaşı ne kadar yatıyor?

EVDE BAKIM MAAŞLARI NE KADAR?

Evde bakım maaşları 2022 yılı için 3 bin 336 TL iken 2023 zamlarıyla beraber sosyal yardımlarda da artış yapıldıktan sonra 4 bin 446 TL oldu. Temmuz 2023 maaş zamlarıyla beraber sosyal yardım ödemelerinde de artış sağlanacak. Evde bakım maaşlarından yararlanan vatandaşlar için aylıklar 6 bin TL’ye ulaşacak ve yıllık bazda ise evde bakım maaşı alanlar 72 bin TL ödemeden faydalanacak.

EVDE BAKIM MAAŞINDAN KİMLER YARARLANIYOR?

Evde bakım maaşının amacı bakıma muhtaç, yardım olmadan temel ihtiyaçlarını karşılayamayan, engelli ve yaşlı vatandaşların bakımının sağlanmasıdır. Bu kapsamda evde bakım maaşları yaşlı, engelli ve evde bakıma ihtiyacı olan kişilere sağlanır. Temmuz 2023 zamlarıyla birlikte Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı beraber düzenleme yaparak evde bakım maaşları da artacak. Ağır engelli olarak geçen kişilere de zamlı maaşlar Temmuz itibariyle yatmaya başlayacak.

EVDE BAKIM MAAŞI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Evde bakım maaşından faydalanmak isteyen ve şartları uyan kişilerin sağlık raporu sunması gerekmektedir. Sosyal Hizmetler Müdürlükleri üzerinden yapılan başvurularda sağlık raporu ve gelir seviyesi baz alınmaktadır. Ayrıca ev ziyareti de sağlanarak tespit yapılmaktadır ve akabinde heyet evde bakım maaşı bağlanıp bağlanmayacağı durumuna karar vermektedir. 1 ila 2 ay arasında başvuru sonuçlanır. Hanede bakımı üstelenecek kişinin minimum 8 saat bulunuyor olması da gerekmekte olup 24 saat yakını olan kişinin bakımını üstlenmesi gerekmektedir.