Aidatlarında tavan sınır uygulamasının yakında yürürlüğe gireceğini belirten Emart Gayrimenkul Kurucusu, Gayrimenkul Uzmanı Arzu Turan hazırlanan yönetmeliğin enflasyonun üzerinde aidat artırımı yapan site yönetimlere yasal yaptırımlar içerdiğini belirtti.

Asgari ücret artışı site aidatlarını doğrudan etkiliyor

Site aidatlarının belirlenmesinde etkili olan giderler arasında en önemli kalemi personel maaşları oluşturuyor. Asgari ücrete yüzde 34 oranında gerçekleşen zam, sitelerin giderlerine de doğrudan yansıyor. Ancak vatandaşların bu oranların çok üzerinde aidat artışları yapıldığına dair yoğun şikayetleri var. Bu durum Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığını harekete geçirdi. Çok yakın zamanda yürürlüğe girecek yasal düzenlemeyle site aidatlarına yapılacak artışlara bir sınırlama getirilecek.

Üst sınırın üzerinde aidat artışı yapılamayacak

Yapılacak yasal düzenlemeyle aidat artışlarına enflasyon oranında bir sınırlama getirilmesi bekleniyor. Belirlenecek üst sınırın üzerinde yapılacak aidat artışları cezalandırılacak ve vatandaşların bu konudaki mağduriyetinin önüne geçilecek. Son dönemde bazı sitelerde %80-%100’e varan artışlar olduğuna dair haberler basında çokça yer alıyor. Bakanlığın bu konuda getireceği sınırlamayla site yönetimlerinin belirlenen rakamın üzerinde bir artış yapması mümkün olmayacak.

Sınırı aşan aidatlar için site yönetimleri cezalandırılacak

Belirlenen üst sınırın üzerinde artış yapılmaması için sıkı denetimler yapılacak. Bu bağlamda fahiş artış yaptığı belirlenen site yönetimlerine yaptırımlar uygulanacak. Şikayet gelmesi halinde gerekli incelemeler hızlı şekilde yapılacak ve uygunsuzluk tespit edilen aidatlar için yasal çerçevede belirlenen cezalara başvurulacak. Burada kilit nokta üst sınır aşılarak yapılan aidat zammına bir hafta içinde itiraz edilmesinin gerekmesi. Vatandaşlar itirazlarını 7 gün içinde yine site yönetimlerine yapacak ve olumlu sonuç alınamaması durumunda ilgili bakanlığa yazılı veya sözle şikayette bulunabilecek.

Aidat konusunda kiracılar ve ev sahipleri aynı safta

Son dönemde kiracılarla ev sahipleri arasındaki anlaşmazlıklar sıkça gündeme geliyor. Kira artışıyla ilgili yaşanan anlaşmazlıklarda karşı karşıya gelen kiracılar ve ev sahipleri konu aidat olduğunda aynı safta buluşuyor. Aidatı yüksek olan sitede kiracı olanlar bu konuda ödeme güçlüğü yaşarken, ev sahipleri de yüksek aidatı olan mülklerine kiracı bulmakta zorlanabiliyor veya evi boş kaldığında yüksek aidatları kendisi ödemek zorunda kalıyor. Her iki tarafında ortak şikayeti olan yüksek site aidatları konusunun çok kısa zaman içinde yapılacak yasal düzenlemeyle son bulması bekleniyor.