Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye'de ana muhalefet partisi olan Cumhuriyet Halk Partisi'nin Genel Başkanıdır. Ancak, Türkiye'de Cumhurbaşkanı yardımcılığı gibi bir makama atama yetkisi genellikle Cumhurbaşkanı'na aittir ve Kemal Kılıçdaroğlu'nun Selahattin Demirtaş'ı cumhurbaşkanı yardımcılığına atama yetkisi bulunmamaktadır.

Ayrıca, Selahattin Demirtaş'ın şu anda Türkiye'de cezaevinde bulunması nedeniyle cumhurbaşkanı yardımcılığına atanması mümkün değildir. Türkiye'de hükümet üyeleri ve Cumhurbaşkanlığı yardımcıları genellikle siyasi partilerin önde gelen isimleri arasından seçilirken, Selahattin Demirtaş'ın da dahil olduğu HDP siyasi parti olarak Meclis'te temsil edilmekte ancak son dönemde partinin milletvekilleri cezaevinde olduğu için parti temsil edilmiyor.

Sonuç olarak, Kemal Kılıçdaroğlu'nun Selahattin Demirtaş'ı cumhurbaşkanı yardımcılığına atama yetkisi bulunmamaktadır ve Selahattin Demirtaş'ın şu anda cezaevinde bulunması nedeniyle bu atama da mümkün değildir.

Ayrıca, Türkiye'de hükümet üyeleri ve Cumhurbaşkanlığı yardımcıları genellikle siyasi partilerin önde gelen isimleri arasından seçilmekte ve atamalar Cumhurbaşkanı tarafından yapılırken, Selahattin Demirtaş'ın da dahil olduğu HDP siyasi parti olarak Meclis'te temsil edilmekte ancak son dönemde partinin milletvekilleri cezaevinde olduğu için parti temsil edilmiyor.

Sonuç olarak, Selahattin Demirtaş'ın şu anda cezaevinde olması ve bir siyasi parti lideri olarak kabul edilmesi, Cumhurbaşkanı yardımcılığına atanmasını mümkün olmayacaktır.

Selahattin Demirtaş, kimdir

Selahattin Demirtaş, Türk siyasetçi, avukat ve insan hakları savunucusudur. 10 Nisan 1973 tarihinde Elazığ'da doğdu. İlkokulu Elazığ'da okudu ve ortaokul ve lise eğitimini Ankara'da tamamladı. 1995 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu ve avukatlık yapmaya başladı.

2007 yılında Demokratik Toplum Partisi (DTP) Genel Başkan Yardımcılığına seçildi. 2009 yerel seçimlerinde Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan adayı oldu ve %39 oy alarak ikinci oldu. 2010 yılında DTP, Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılması sonrasında Halkların Demokratik Partisi (HDP) adı altında yeniden örgütlendi ve Demirtaş, HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı olarak görev yaptı.

2014 yerel seçimlerinde HDP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı oldu ve %4 oy aldı. Aynı yıl Türkiye Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde HDP'nin cumhurbaşkanı adayı olarak seçildi ve %9 oy alarak dördüncü oldu.

2015 Türkiye genel seçimlerinde HDP, %10 barajını geçerek Meclis'e girdi ve Demirtaş, HDP'nin Eş Genel Başkanı olarak Meclis'e girdi. Ancak, 2016 yılında başlatılan terör soruşturması kapsamında tutuklandı ve hala cezaevinde bulunmaktadır.