Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği’nden (Türkiye İMSAD) ‘22 Mart Dünya Su Günü’ dolayısıyla yapılan açıklamada, sanayi ve konutlarda su tüketim stratejilerinin geliştirilerek su israfının önüne geçilmesi gerektiğinin altı çizildi.





Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Sözcüsü Ferdi Erdoğan, ‘22 Mart Dünya Su Günü’ dolayısıyla yaptığı açıklamada, su verimliliğinin gelecekte hayati önem kazanacağının altını çizerek suyu kullanırken geleceğe karşı bu sorumluluk ile hareket edilmesi gerektiğine dikkat çekti.





Suyun hayati bir kaynak olmasının yanında ekonomik açıdan da çok önemli bir değer olduğunu vurgulayan Ferdi Erdoğan, şöyle konuştu: “Sürdürülebilir kalkınma için su kaynaklarımızı doğru ve bilinçli kullanmak son derece önemli. Ülkemiz her ne kadar su kaynakları açısından zengin bir ülkeymiş gibi düşünülse de maalesef durum sanıldığı gibi değil. Kullanılabilir su miktarı kişi başına yılda 8 bin ile 10 bin metreküp arasında olan ülkeler su zengini olarak nitelendirilirken 2 bin metreküpün altında olan ülkeler su azlığı çeken, bin metreküpten az olan ülkeler ise su fakiri olarak görülüyor.





Ülkemizde ise kişi başına düşen yıllık ortalama su miktarı 1400 metreküp civarında. Dolayısıyla ülkemiz su azlığı çeken ülkeler arasında yer alıyor. TÜİK verilerine göre 2030’lu yıllara geldiğimizde nüfusumuzun 100 milyon olacağı tahmin ediliyor. Bu durumda 2030’da kişi başına düşen su miktarı yıllık ortalama bin metreküpe kadar inecek. Su kaynaklarımızın verimli ve etkin kullanılması için öncelikle bilinçli kullanım düzeyinin artırılması, bunun için de eğitim ve kapasite kullanımına yönelik geliştirme programlarının düzenlenmesi şart. Altyapı çalışmaları ve inovatif ürün geliştirilmesi de ihtiyaçlara yönelik daha sağlıklı aksiyonlar alınmasına katkı sağlayacaktır.”





Sanayide ve konutlarda fazla su tüketiminin önüne geçmeliyiz





Sanayinin en önemli üretim unsurlarından birinin su olduğunu belirten Ferdi Erdoğan, “Ülkemizin yıllık 112 milyar metreküp kullanılabilir su kaynağı bulunmaktadır. Kişi başı su tüketimi yıllık ortalama 1400 metreküp olup; su tüketiminin yüzde 73’ü tarımda, yüzde 16’sı konutlarda kullanılırken sanayiciler olarak suyun yaklaşık yüzde 11’e yakın bir kısmını kullanıyoruz. Sanayi ve konut tüketimi akıllı fabrika, akıllı bina,akıllı şehir uygulamaları ile kaynak kullanımı kontrol altına alınabilir.





Dünyada her hafta 1 milyon insanın kentlere göç ettiğini düşünürsek; su kaynaklarını korumamız gerektiği için değil, gelecekte uğruna savaşlar yapmamak için kıymetini bilmeliyiz. Paralel olarak, tarımda kullanılan yüzde 75’i salma usulünün yani diğer adıyla vahşi sulamanın yerine damlama sulama modelini hızlıca tesis etmeliyiz. Bu noktada bize son derece önemli görevler düşüyor. İnşaat sektöründe ve inşaat malzemesi üretim sürecinde su verimliliğinin sağlanması için sadece binalarda değil, inşaat öncesi üretim aşamasında ve inşaat safhasında da gerekli tedbirler alınmalı” diye konuştu.