EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, “İstanbul  yatırımcıları maalesef geçtiğimiz yıllarda ofise olan ihtiyacının üstünde imalat yaptı bu yüzden 2,5 milyon metrekare ofis alanı sahibini bekliyor. Tercih değişiklikleri ve ekonomik konjoktür ofis olarak inşaa edilmiş bu alanları alternatif yollarla değerlendirmemiz gerektiğini gösteriyor. Bunları nasıl ekonomiye katabilir miyiz düşünmenin ve ortak akıl oluşturmanın zamanı geldi” dedi.

İstanbul finans merkezi ve devam eden inşaatlarla birlikte 2,2 milyon m2 alanın takribi bir sene içinde devreye gireceğini vurgulayan EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, ”Bunların bir kısmı yapılmasa da İstanbul Finans merkezi hızla devam ediyor en azından bu stok devreye girecek. Sonuç olarak ofis fiyatları düşüyor, ofisler küçülüyor.  Yapılmış ofis binalarında son dönemde biraz hareket olsa da birçoğu atıl durumda.  Boş kalan ve uzun süre daha kiralanamayacak gibi duran ofis binalarının konuta dönüştürülebilmesi gerekli.” dedi.

Mevzuata göre imar planına uygun inşaat yapmak zorunluluğuna da dikkat çeken Yazıcı, “Hali hazırda ofis olarak imarı olan ve ofis olarak yapılmış binaları mevzuat açısından konuta çevirmek mümkün değil. Bu tür binalar için özel bir izin verilmeli ve düzenleme yapılmalı. Aksi durumda bu binalar cansız birer yatırım olarak milli servetimizden kaybetmemize neden olacak.  Konut imal edildiğinde tabik i donatı alanı dediğimiz halkın ihtiyacı olan ekstra alanlar ayrılması gerekli. Bu konuda ise farklı uygulamalar yapılabilir. Örneğin; ofisinin konuta çevirmek ama isteyen ama imar planı izin vermeyenler park bahçe vb. bölgedeki sosyal donatı alanlarının iyileştirilmesi için para harcayarak izin alabilir. Farklı yaratıcı uygulamalar mutlaka bulunacaktır. 

İmar planında hem ofis hem konut alternatifi olup ta ofis yapmayı tercih edenler için iş biraz daha kolay olabilir. Proje tadilatı ile değişikliğe gidebilirler. Ama planlamaya göre ticari imar ve konut imarı arasında kapalı alan büyüklüğü imalatı alanı kapasitesi farklıysa sorun büyüktür. Ama konut yaptığınızda daha az, ofis yaptığınız da daha fazladan yapabiliyorsanız ve daha fazla alan inşaa ettiyseniz bu durumda sıkıntılarınız olur. Her türlü durumda bu binaların boş kalmayıp ekonomiye kazandırılması büyük önem taşıyor. Ülkemizdeki barınma sorununun daha da zora sokulmaması için yerel yönetimlerin ve kanun yapıcıların bu konuda hızla karar almaları gerekli.” şeklinde konuştu.