Öncelikle banyolarda kusursuzluğu yakalamak istiyorsanız bu dekorasyon için ne istediğinizi çok iyi saptamalısınız. Çünkü banyo kullanımını diğer insanlardan çok siz gerçekleştireceksiniz. Bu nedenle de sizin ne şekilde rahat edeceğiniz en önemli konudur. Banyoda rahat hareket kabiliyeti arayan insanların ufak tefek dekor ayrıntılarına dalmaması son derece önemlidir. Ancak daha sofistike tasarımları tercih ediyorsanız o zaman biraz ayrıntıya dalabilirsiniz. Banyo dekorasyonu konusunda sizlere sunulan birden fazla seçenek olduğundan bu konuda tercihlerinizi yaparken çok hızlı ve fevri kararlar vermekten kaçınmanız gerekiyor.

Banyo Tasarımında Temel Konular Neler?

Banyo tasarımı yaparken oldukça titiz seçimler yapmak gerekiyor. Geri dönüşü olmayan, olduğunda ise yüksek maliyetleri beraberinde getiren bu banyolar sizi zorlamaktan başka bir işe yaramayacaktır. Banyo dekorasyonu yaptırırken alanı kullanmak en temel konudur. Bunun dışındaki her konu banyo alanı hesaba katılarak yapılmalıdır. Seçenekleriniz çok olduğu için bu süreçte kafanızı karışabilir ya da tüm dekorasyon ürünlerini aynı anda isteyebilirsiniz. Fakat bu süreçte her zaman mantıklı ve ne istediğinizi tam olarak biliyor olmanız gerekiyor. Tüm banyo dekorasyon çalışmaları belli konular etrafında dönüyor. Bunlar duşa kabin, klozet, banyo dolapları, lavabo bölümü olarak sıralanabilir. Aslında çok az iş varmış gibi dursa da evin en zor dekore edilebilir bölümüdür.

vitra-banyo-tasarımı

Banyo Dekorasyonunda Hangi Renkler Hâkim Olmalı?

Her dekorasyon çeşidinde olduğu gibi banyo dekorunda da renk secimi son derece önemlidir. Banyoların karanlık ya da aydınlık görünmesini biraz da banyoya hâkim olan renkler belirliyor. Klasik banyo renk tonlarının dışına çıkmak isteyen insanlar için renk paletinin geniş olduğu söylenebilir. Artık banyo tasarımlarında daha cesur çizgilere ve renklere şans veriliyor. Banyo tasarımı için tercih edebileceğiniz renk seçenekleri arasında beyazın yeri kesinlikle tartışılıyor. Beyaz ve üzerinde kendinden deseni olan fayanslar son derece şık bir görünüm sunuyor. Aynı zamanda da bu renk banyonun daha ferah ve geniş görünmesini sağlıyor. Kullanılabilecek renklerden bir diğeri de siyah ve beyazın karmasıdır. Bu tonları seçtiğiniz takdirde daha modern bir görünüm elde edebilirsiniz. Banyo için ideal renk tonları arasında toprak tonları da bulunuyor. Bordo tonlarındaki canlı ve koyu renkler de hiçbir zaman modasını yitirmeyen renklerdir.

Tasarımda Hangi Detaylara Önem Verilmelidir?

Banyo dekorasyonu yapılırken kilit noktalar vardır. Bu noktalara dikkat edildiğinde kusursuz bir tasarım çıkarmanız son derece kolaydır. Öncelikle banyoda lavabo ve klozetin seçimine dikkat etmeniz gerekiyor. Küçük bir banyoya sahipseniz tezgâhı olan lavabolardan uzak durmalısınız. Bu lavabo çeşitleri alanı daralttığı gibi sizin de hareketinizi kısıtlayacaktır. Bu nedenle lavabo ve klozet seçimlerinizi yaparken banyo alanlarınızı hesaba katmanız gerekiyor. Ayı zamanda bu tarz banyolarda küvet kullanımı da son derece gereksiz bir ayrıntı olacaktır. Birçok insan yoğun hayat temposu içerisinde küvette köpüklü banyo keyfine zaman ayıramadığından çok dar olmayan kare duşa kabin bölümü daha ideal bir seçim olacaktır.

Aydınlatma Banyo İçin Önemli Midir?

Banyolarda aydınlatma en önemli detaylardan biridir. Hatta en önemlisidir de denilebilir. İyi planlanmış bir aydınlatma sayesinde son derece hoş bir banyo tasarımı elde edebilirsiniz. Bazen aydınlatmanın yanlış yapılması en kusursuz banyoları bile boğuk ve basık gösterebiliyor. Ancak ufak aydınlatma hileleri ile dar banyo mekânlarını daha geniş gösterebilirsiniz. Banyoda tavan aydınlatmasında beyaz ışık daha geniş izlenim verirken sarı ışık tercih etmek banyonun biraz daha karanlık izlenim yaratmasına neden olabilir. Banyoda aynı zamanda spot lambalar da hoş bir izlenim yaratıyor. Spot lambaları aynaların üst kısmına yerleştirirseniz daha kullanışlı bir ortam yaratabilirsiniz.

Kusursuz Banyo Tasarımı Yapılabilir Mi?

Kusursuz bir banyo tasarımı yapabilmek mümkündür. Ancak bu tasarım için ufak detayları bile göz önünde bulundurmanız gerekiyor. Sabunluktan dış fırçalığına kadar her aksesuarın seçimi büyük önem taşıyor. Sabunluklar özellikle banyolarda alan daraltan ve fazla kalabalık görünen detaylardır. Harici sabunluk kullanmak yerine duvara gömme şeklinde yapılan alanlardan faydalanabilirsiniz. Bu özellikle duşa kabinler için çok ideal tasarımlardır. Banyo izi çok şık gösterecek bir detay olarak değerlendirebilirsiniz.

Modern Tasarımlar Mı, Klasik Tasarımlar Mı?

Banyolarda modern ve klasik tercihi kullanıcının zevki ile alakalı olan bir durumdur. Ancak her ikisinin de kendisine göre görsel şıklığı bulunuyor. Eskitme banyo dolapları, yuvarlak ve klasik lavabolar, eski tip musluk çeşitleri bu tarza uygun olan seçimlerdir. Bunun yanında modern dokunuşlar da banyolarda ferahlık ve ışıltılı bir görünüm sunuyor. Özellikle modern tasarımlarda çok fazla eşyaya yer verilmesi ve sadeliğini ön plana çıkması bu tasarımları kadınların daha çok tercih etmesini sağlıyor.

Modern tasarımlar pırıl pırıl bir görünüm sunarken, klasik tasarımlar daha retro tarz sevenlere hitap ediyor. Son yıllarda eskiye yeniden dönüş yoğun ilgi gördüğünden banyo tasarımları için klasik tarzları tercih edebilirsiniz.