Haber Global Web Özel Haberine göre Sadece kiralar değil, evlerin bakım maliyetleri de arttı. Evin yeterince ısıtılamaması ya da aidatların yüksek olması nedeniyle evini satmak isteyenler bulunuyor.

Dünyanın pek çok ülkesinin ana sorunlarından biri enflasyon. Çoğu ülkede konut fiyatları yeniden değerleniyor. Bazı ülkelerde merkez bankalarının yüksek faiz politikasından kaynaklı olarak konut fiyatları düşük.

ocak-ayı-kira-artış oranları

Haliyle sadece konut fiyatları artmıyor, konutta otururken çıkan masraflar da yükseliyor. Özellikle büyük kentlerde kentsel dönüşüm ile ev sahibi olan vatandaşlar, yeni evlerinin çıkan masraflarını ve yüksek aidatlarını karşılamakta zorlanıyor. İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Nizamettin Aşa, evinin masrafını karşılayamadığı için taşınanların en çok İstanbul'da olduğunu söylüyor. Aşa, sözlerini şöyle sürdürüyor:

"Örneğin; İstanbul'daki Fikirtepe Mahallesi kentsel dönüşüme girince birçok mahalle sakini evleri karşılığı burada inşa edilen lüks rezidanslarda daire sahibi oldu. Bazılarının, 'Biz bu lüks konutların masraflarını, site aidatlarını karşılayamayız' diyerek buradan taşındıkları duyumunu aldık.

Bir de müstakil evde oturmak var… Bu evlerin bakım maliyetleri de giderek artıyor. Adını vermek istemeyen güney illerinden bir emlakçı müstakil evlerin bulunduğu Muğla'nın Bodrum ilçesinde 'Evim bana büyük geliyor ya da ısıtamıyorum soğuk oluyor' gerekçeleri ile evini satmak isteyenlerin olduğunu ifade ediyor. Muğla Güllük'te emlakçılık yapan Fatih Topçu ise, Bodrum ve civarında insanların genellikle başka bölgelere taşınmak için evlerini sattıklarını söylüyor.

kiralık-ataşehir-kiralık

Masrafları karşılayamadığı için evinden taşınmak sadece Türkiye'nin sorunu değil. Yurt dışında da evinin masraflarını karşılayamadığı ya da evi büyük geldiği için taşınmak isteyenlerin sayısı artıyor. Ev giderleri, Galler’de 18. yüzyıldan kalma bir malikanede oturan Roderick Thomas’ı yormaya başladı. Boulston Manor ismi verilen bu konutta 10 yatak odası var. Konutun toplam alanı 9 bin metrekare. Thomas evini satmaya çalışıyor.