Peki, konutlarda kira zam sınırı yüzde 25 mi, ev sahibi kiraya kaç TL zam yapabilir, işyeri kira artışı yasal zam sınırı yüzde kaç?

Konut fiyatlarında yaşanan yükseliş ev kiralarına da yansımış, kiralık ev fiyatları cepleri yakmaya başlamıştı. Yaşanan süreçte ev kiraları uçuşa geçince hükümet müdahalede bulunmuş ve kiralara yeni üst sınır getirmişti.

Daha önce konutlarda Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK tarafından ilan edilen 12 aylık TÜFE ortalaması üzerinden zam yapılırken kiracıları korumak adına bu oran 2023 yılının Temmuz ayına kadar yüzde 25 olarak sabitlenmişti. Bugün açıklanan rakam ise konutlardaki kira artışı için değil işyeri, dükkân ve ofis gibi ticari üniteler için uygulanacak.

Evlerde Kira Artış Oranı Ne kadar Olacak?

Konut kira artış oranı Ekim 2022 resmi zammı için yüzde 25 yasal sınır uygulanmaya devam edecek. 2023 yılının Temmuz ayına kadar konutlarda resmi kira artışı zam oranı sınırı yüzde 25 olarak uygulanmaya devam edecek. Konutlarda bu oran aşılamayacak. Ancak ev sahibi ve kiracılar arasında karşılıklı uzlaşma olması durumunda daha düşük oranlarla kira artışı yapılabilecek.

tuik-zam-oranı-ne kadar

Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK tarafından açıklanan enflasyon raporunda aylık TÜFE oranı yüzde 3,08 olarak ilan ederken 12 aylık TÜFE ortalaması ise yüzde 59,91 olarak gerçekleşti. Söz konusu zam oranı sadece dükkan, depo ve ofis gibi ticari taşınmazlar için işyeri kira artışı zam oranı olarak uygulanabilecek.

Kira Bedeli: 1.000 Lira

TÜİK TEFE TÜFE Ekim 2022 Kira Artış Oranı: % 59,91

Ekim Ayı Kira Zammı Tutarı: 599,10 TL

Ekim 2022 Kira Artış Oranı Dahil Zamlı Kira Tutarı: 1.599,10 TL

Bin TL işyeri kirası ödeyen bir esnafa Ekim ayında 599,10 TL zam gelmiş oldu. Bu rakam yapılabilecek en yüksek zam oranı olarak uygulanabilecek.