Konut fiyatlarında yaşanan yükseliş cepleri yakmaya devam ederken hem kiracıları hem de ev sahibi olmak isteyen vatandaşı zora sokmuştu. Yaşanan yükseliş ile rakamların artık astronomik seviyelere ulaşması sonrasında hükümet peş peşe yeni müdahale kararları açıklamış, konut fiyatlarının ve kiraların düşürüleceği açıklanmıştı.

Yapılan müdahaleler sonrasında gözler konut fiyatlarına çevrilirken deyim yerindeyse dananın kuyruğunun kopacağı tarih Eylül ayı olarak işaret edilmişti. Eylül ayında ilk olarak TOKİ'nin 150 bin sosyal konut projesi ardından ise Emlak Konut tarafından 3. konut seferberliği hamleleri gelirken, konut arzının artması ile fiyatlarda indirim etkisi yaratacağı iddia ediliyordu. Peki, konut fiyatları düşecek mi sorusuna sokağın yanıtı ne?

KONUT FİYATLARINI DÜŞÜRMEK MÜMKÜN MÜ?

Türkiye genelinde her zaman "fiyatı yükselen, düşmez" mantığı işlerken bu tezin konut fiyatları için işleyip işlemeyeceğini ise önümüzdeki günler gösterecek. Ancak ekonomistler konut fiyatlarının aşırı değerlendiği ve astronomik seviyelere çıkarak alım gücünü aştığını, bu nedenle de düşüşün kaçınılmaz olduğunu savunuyor. Peki, vatandaş bu konuda ne düşünüyor? İşte "konut fiyatları ve kiralık ev fiyatları sizce düşecek mi?" sorusuna sokağın yanıtı!

kiralık-ataşehir-kiralık

Coşkun Karabulut (44- Sigorta Sektörü): Konut fiyatları şu anda çok yüksek. Bu fiyatlar üzerinden bizim ev sahibi olmamız imkânsız. Bu nedenle mutlaka düşmesi gerekiyor. Kiralara kesinlikle tavan fiyat uygulanmalı. Ne ev alabiliyoruz ne de bütçemize uygun ev bulabiliyoruz.

Mustafa Karaağaçlı (50- Peyzaj Mimarı): TOKİ'nin 150 bin sosyal konut projesini bekliyorum. Ona başvuru yapacağız. İnşallah bize de çıkar. Çıkmazsa emekli maaşı ile ev sahibi olmamız çok zor. Ben konut fiyatlarının düşeceğine inanıyorum. Yapılan bunca müdahale işe yarayacaktır inşallah.

Ayfer Kutlu (34- Tekstil İşçisi ): Kendi birikimlerimiz ile ev almaya çalışıyorduk bir anda konut fiyatları fırladı. Biriktirdiğimiz paramız da eridi. Bizde TOKİ konutlarına başvuru yapmayı planlıyoruz. Ev kirası yerine kendi evimin borcunu ödeyeceğim bir sistemle tabi ki ev sahibi olmak isterim. İnşallah bizde bu kampanyadan ev sahibi oluruz.

Merve Varinli Işık (32-Belediye Çalışanı): Döviz kuru ve enflasyon düşmeden ben konut fiyatlarının düşeceğini sanmıyorum. Öncelikle döviz kuru ve mutlaka enflasyon düşmeli. Yoksa bu geçici müdahaleler ile ben bu fiyatların düşeceğini sanmıyorum.