İK departmanlarının en önemli metrikleri arasında yer alan çalışan devir oranları, şirketlerin ve KOBİ’lerin güncel performans verilerinin analizini ve değerlendirmesini mümkün kılıyor. Çalışan devir hızı, özellikle KOBİ’ler açısından büyük önem taşıyor. KOBİ’lerin yetenekli çalışanlarını kaybetmesi bir yandan maliyetli ve yıkıcı olabiliyorken diğer yandan da itibar kaybına yol açabiliyor. 150 yılı aşkın köklü geçmişi ile müşterilerine hizmet veren Generali SigortaKOBİ’lerin çalışan devir oranlarını azaltmak için birtakım öneriler sıraladı.

Generali Sigorta_ Çalışan Devir OranlarıOlumlu bir şirket kültürü yaratın.

Şirket kültürü, çalışan memnuniyeti ve sadakatinde büyük rol oynar. KOBİ'ler, çalışanlarına değer verildiğini ve saygı duyulduğunu hissettiren pozitif ve kapsayıcı bir iş yeri kültürü oluşturmaya çalışmalıdır. Bu, esnek çalışma düzenlemeleri, çalışan tanıma programları ve ekip oluşturma faaliyetleri gibi girişimleri içerebilir. Oluşturulan olumlu şirket kültürü çalışan devir oranlarının azaltılmasında büyük rol oynayacaktır.

Rekabetçi ücret ve avantajlar sunun.

Günümüzün iş dünyasında çalışanların birçok seçeneği vardır ve kendilerine adil bir ücret ödenmediğini hissettikleri takdirde işten ayrılmakta tereddüt etmeyeceklerdir. KOBİ'ler, tazminat paketlerinin rekabetçi olmasını sağlamak için düzenli maaş ve yan haklar kıyaslaması yapmalıdır. Ek olarak, sağlık sigortası, emeklilik planları ve ücretli izin gibi başka avantajlar da sunmalıdır.

Büyüme ve gelişme için fırsatlar tanıyın.

Çalışanlar kariyerlerinde büyüdüklerini ve geliştiklerini hissetmek isterler. KOBİ'ler; eğitim programları, mentorluk ve liderlik gelişimi gibi mesleki gelişim fırsatları sağlamalıdır. Bu programlar, çalışanların yeni beceriler geliştirmelerine ve şirket içinde kariyer gelişimine hazırlanmalarına yardımcı olabilir. Çalışanların bireysel yeteneklerinin ve vizyonlarının gelişimi KOBİ’lere önemli katkılar sağlayacaktır.

Açık iletişimi teşvik edin.

Güven oluşturmanın ve çalışanlara değer verildiğinin hissettirilmesinin anahtarı açık iletişimdir. KOBİ'ler, çalışanların düşünce ve fikirlerini rahatça paylaşabilecekleri bir açık iletişim kültürünü teşvik etmelidir. Bu noktada isimsiz geri bildirim anketleri, çalışan mutluluk oranları istatistikleri ve hedef analizleri çalışanların motive olmasını sağlayacaktır.

Çalışanların sorunlarıyla yakından ilgilenin.

Çalışanların, ele alınmadığı takdirde memnuniyetsizliğe ve işten ayrılmaya yol açabilecek endişeleri veya sorunları olabilir. KOBİ'ler, çalışanların endişelerini veya sorunlarını bildirmeleri için bir sisteme sahip olmalı ve bu raporları ciddiye almalıdır. Endişeleri derhal ele almak, güven oluşturmaya ve küçük sorunların daha büyük sorunlara dönüşmesini önlemeye yardımcı olacaktır.

Doğru insanları işe alın.

Ciroyu artırmanın en iyi yollarından biri ilk etapta doğru insanları işe almaktır. KOBİ'ler işe alım süreçlerine zaman ve kaynak ayırmalı, şirket kültürüne iyi uyan ve rolü başarmak için gereken beceri ve deneyime sahip adayları seçtiklerinden emin olmalıdır. Çalışan becerileri ve mutluluğu şirket performansını doğrudan etkileyecek ve olumlu katkı sunacaktır.