En fazla talep gören iller Ankara, Antalya, Muğla, Mersin, Kayseri ve Elazığ olurken, bir ayda Ankara’da kiralık konut stoku %31, Mersin'de %36, Kayseri’de %40, Elazığ’da ise %60 düştü.

Yaşanan deprem felaketi sonrası gayrimenkul piyasası hareketlendi. Yapay zeka ve büyük veri analizi ile gayrimenkul değer hesabı sunan Endeksa, bu illerdeki gayrimenkul piyasasını inceledi.

Endeksa verilerine göre Ankara, Antalya, Muğla, Mersin, Kayseri ve Elazığ’da satılık konut stoku artarken, kiralık konut stokunda çoğunlukla düşüş veya küçük artışlar görülüyor. Bu durum evlerini yeterince güvenli bulmayan veya daha farklı bölgelere taşınmak isteyen kişilerin evlerini satışa çıkarması fakat özellikle fiyatı daha uygun ve zemini sağlam olan bölgelerdeki kiralık evlerin ise hızla tükenmesi olarak yorumlanıyor.

Ankara’da şubat ayında kiralık konut stoku %31 düştü


En fazla göç alan illerin başında gelen Ankara’da şubat ayında kiralık konut stoku %31 düşerken, satılık konut stoku %23 artış gösterdi. Ankara’da şubat ayında konut kiraları %6,1, satılık konut fiyatları ise %6,39 artış gösterdi. Ankara’da ortalama kira 7 bin 589 TL, konutların ortalama satış fiyatı ise 1 milyon 646 bin 190 TL. Ankara’da kiralık konut stokunun en fazla düşüş gösterdiği ilçeler ise Sincan, Pursaklar ve Şereflikoçhisar oldu.

Antalya’da kiralık konut stokunun düşüş gösterdiği ilçeler Finike ve Kumluca

Antalya’da ise şubat ayında satılık konut stoku %17 artarken, kiralık konut stoku %1 artış gösterdi, ortalama kira 13 bin 15 TL, ortalama satış fiyatı ise 2 milyon 831 bin 520 TL oldu. Antalya’da kiralık konut stokunun en fazla düşüş gösterdiği ilçeler Finike ve Kumluca oldu.

Muğla’da satılık konut stoku %62 arttı

Muğla’da ise satılık konut stoku %62 artarken, kiralık konut stoku %19 artış gösterdi. Muğla’nın Yatağan, Dalaman ve Milas ilçelerinde ise konut stoku düşüş gösterdi. Muğla genelinde ortalama kira 15 bin 336 TL, ortalama satış fiyatı 4 milyon 411 bin 810 TL oldu.

 

Mersin’de konut stokunun en fazla etkilendiği ilçeler Anamur, Akdeniz ve Tarsus

 

Mersin’de satılık konut stoku %23 arttı, kiralık konut stoku ise %36 düşüş gösterdi. Mersin’de kiralık konut stokunun en fazla düşüş gösterdiği ilçeler Anamur, Akdeniz ve Tarsus oldu. Şubat ayında kiraların ortalama %15,15 artış gösterdiği Mersin’de ortalama kira 12 bin 394 TL; ortalama satış fiyatı ise 2 milyon 59 bin 725 TL.

 

Kayseri’de kiralık konut stoku %42 düştü

Kayseri’de satılık konut stoku %12 artarken, kiralık konut stoku %42 düşüş gösterdi; ortalama kira 4 bin 172 TL; ortalama satış fiyatı ise 1 milyon 393 bin 920 TL oldu. Kayseri’de kiralık konut stokunun en fazla düşüş gösterdiği ilçeler Yeşilhisar, Pınarbaşı ve İncesu oldu.

Elazığ’da şubat ayında satılık konut stoku %14 arttı

Elazığ’da ise şubat ayında satılık konut stoku %14 artarken, kiralık konut stoku %60 düşüş gösterdi. Elazığ’da ortalama kira bin 817 TL, ortalama satış fiyatı 1 milyon 204 bin 56 TL. Elazığ’da kiralık konut stokunun en fazla düştüğü ilçeler Karakoçan, Kovancılar ve Merkez oldu.

kira artış oranları elazığ

Endeksa: Gayrimenkul değerlemede dijital teknolojilerin gelişmiş olanaklarını kullanan www.endeksa.com, sisteme herhangi bir konutun konum ve özelliklerini giren herkese piyasa değerini anında sunmaktadır. Sloganı “Endeksa ile evinizin kıymetini bilin” olan Endeksa, evini değerinde satmak isteyen milyonlarca kullanıcıya hizmet vermektedir. Endeksa, yapay zekâ teknolojisini kullanarak tüm Türkiye için gayrimenkul değeri sunar ve aynı zamanda evini değerinde satmak isteyen kullanıcıları bölgesinde uzman emlak danışmanları ile bir araya getirir. Ev satarken en önemli konulardan biri fiyatın doğru belirlenmesidir. Satış fiyatının gerçek değerin altında belirlenmesi durumunda maddi kayıp yaşanmakta, değerin üzerinde belirlenmesinde ise satış gerçekleşmemekte veya satış süresi uzayarak zaman kaybı yaşanmaktadır. Endeksa, kullanıcıların değeri doğru belirlemeleri ve ihtiyaçlarına en uygun, bölgesinde uzman emlak danışmanlarına ulaşmalarını sağlayarak ev satış süreçlerini kolaylaştırmakta ve hızlandırmaktadır.  Kullanıcılar www.endeksa.com sitesini ziyaret ederek gayrimenkul işlemi yapacakları bölgedeki ortalama satış ve kira değerleri, değer değişimi, yaşam olanakları, demografik yapı gibi konularda detaylı bilgiye ulaşabilir; aynı zamanda Endeksa’nın sektör lideri Otomatik Değerleme Modeli ile konutlarının konum ve özelliklerini girerek saniyeler içinde satış ve kira değerini hesaplayabilirler. Değeri belirledikten sonra; bölgede uzman Endeksa teknolojisi ile donanımlı emlak danışmanına ulaşarak satış işlemini güvenle tamamlayabilirler. 2017 yılında hayata geçen Endeksa’nın çoğunluk hissesi 2021 yılı sonunda Türkiye’nin öncü internet şirketleri grubu olan iLab Ventures tarafından satın alınmıştır.