İnşaat maliyetleri ile birlikte kredi faizlerinin artması inşaat sektörünü olumsuz etkilerken, mevcut konut stoğunun dibe gelmesi ile beraber ev kiraları resmen katlandı. Kiralar ne zaman düşer diyen kiracıların beklediği iyi haber ise sonunda geldi.

kira-şözleşmesi-maddeleri

İnşaat maliyetlerinin artması, konut kredi faizlerinin artması ve dışarıdan kontrolsüz göç olayları konut stoğunu en dibe çekerken her geçen gün artan enflasyon vatandaşın alım gücünü azalttı ve ev satışları tarihin en düşük seviyelerine kadar geriledi. Bunun bir neticesi olarak da başta Antalya, İzmir, İstanbul ve Ankara olmak üzere tüm ülke genelinde ev kiraları aldı başını gitti. Hele ki bu 6 Şubat depreminden sonra tüm yurt genelinde ev kiraları çok daha fazla artı.

1 yıl öncesinde kiralara her ne kadar yüzde 25’lik artış sınırı getirilmiş olsa da maalesef ev kiraları geçtiğimiz yıla göre bazı bölgelerde 5 katına kadar artı. Dahası, şu anda birçok kentte insanlar kiralık ev dahi bulmakta oldukça zorlanıyor. Bunlarda en belirgin örnekler ise deprem bölgeleri başa olmak üzere Antalya, İzmir ve İstanbul’da yaşanıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan bu noktada bir açıklama yaptı ve kira artışlarında bir kontrol mekanizması kuracaklarını belirtti ama bu açıklama kira fiyatlarının ne zaman düşeceğine bir cevap olmadı. Lakin sektör kaynakları hem ev fiyatlarının hem de kira fiyatlarının ne zaman düşeceğine dair tarih verdi.

Şartların oluşması durumunda özellikle kira fiyatlarının düşeceği müjdesini veren kaynaklar, şu bilgilendirmelerde bulundu;

Emlak sektöründe yıllarını vermiş uzmanlar, Türkiye’de ki kira fiyatlarının tarihte görülmemiş seviyelere çıktığını belirterek bunun en büyük sebebi olarak konut stoğundaki azaltmayı gösterdiler. Bugün 100 metrekarelik bir en basit bir dairenin bile inşaat maliyetinin 1,5 milyon TL’nin üzerine çıktığını belirten uzmanlar, bu maliyetlerin düşmesi için öncelikli olarak dolar kurunun düşmesi gerektiğini ve akabinde maliyetlerinin düşmesi gerektiğini belirtti. Bununla birlikte konut kredi faizlerinin yine 2 yıl öncesinde olduğu gibi yüzde 12’lere kadar gerilemesi gerektiğini belirten sektör kaynakları, bu şartlar oluşmadan ne maliyetler düşer nede sıfır daire satışları istenilen noktaya gelebilir dedi.

Bununla birlikte eğer bu şartlar oluşmadığı takdirde vatandaşın kolay kolay bir ev alamayacağına dikkat çeken sektör uzmanları, bununla birlikte ev kiraların çok daha yukarılara çıkabileceğini hatırlattı. Ama denilen şartların oluşması halinde 1 yıl sonrasından itibaren kira fiyatlarında kademeli olarak düşüş yaşanacağı ve bu düşüşlerin önümüzde ki 2 yıl sonrasında daha bariz bir şekilde görüneceğini belirtti.