Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığı tarafından Mart 2023 enflasyon rakamları tek tek paylaşıldı. Peki enflasyon rakamlarına göre yeni artırım oranı yüzdesi nedir? Tüm detaylar işte sizlerle birlikte...

TÜİK konut ve işyerleri için zam yüzdesini paylaştı

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan TÜFE’nin 12 aylık ortalamasına baz alınarak hesaplanan kira zam oranı, mart enflasyonunun açıklanması ile birlikte yüzde 70.20 olduğu açıklandı.

Türkiye İstatistik Kurumu beklenenin altında gerçekleşen enflasyon oranı ile ilgili şu açıklamada bulundu:

Tüketici Fiyat Endeksi'nin (2003=100) değişim 2023 yılı Mart ayında bir önceki aya oranla %2,29 olurken, bir önceki yılın Aralık ayına göre ise bu oran %12,52 olmuştu. Bir önceki yılın aynı ayına göre ise %50,51 ve 12 aylık ortalamalara baz alınarak %70,20 olarak gerçekleştiği bilgisine yer verildi.

ocak-ayı-kira-artış oranları

Tüketici İstatistik Kurumu’nun 12 aylık ortalaması baz alınarak yapılan hesaplaya göre kira zam oranı, yüzde 70.20 olmuş oldu. Söz konusu oran iş yerlerinde uygulanacağı konusunda açıklama yapıldı. Konutlarda hâlen yüzde 25’lik tavan uygulaması temmuz ayına kadar devam edeceğine dair açıklama yapıldı.

Konutlarda yüzde 25 zam devam ediyor

İş yerlerinde için uygulanacak kira zam oranı yıllık enflasyon ortalamasına baz alınarak hesaplandığı bilgisi verildi. TÜFE’nin 12 aylık ortalamayı baz alarak yaptığı hesaplara göre artık kira artışlarında fahiş artırım uygulanmasının önüne geçildi. Konutlarda ise yüzde 25 zam sınırı halihazırda devam etmektedir. Ocak ayında yapılan yüzde 72.45 kira zam oranı rekor seviyeye ulaşmıştı. Şubat ayında ise bu durum yüzde 71.83’e düştü.

Ev Sahipleri Yeniden Yerli Kiracı Olsun Demeye Başladı1

Bu durumda Nisan ayında yüzde 70.20 kira zam oranı işyerlerinde uygulanacak. Konutlarda ise yüzde 25 sınırı bulunması nedeniyle en fazla yüzde 25 zam uygulanacaktır. Yüksek artırımların önüne geçmek adına uygulanan yüzde 25 zam sınırının temmuz ayından sonra devem edip etmeyeceği henüz bilinmiyor.