Tüketici Fiyat Endeksi’nin (TÜFE) on iki aylık ortalaması baz alınarak belirlenen kira artış oranı eylül ayı için yüzde 54.69 oldu. Ancak Resmi Gazete’de yayımlanan kararla 10 Haziran 2022’den 1 Temmuz 2023’e kadar yenilenecek sözleşmelerde üst sınır yüzde 25 olarak belirlenmişti.

Yargıtay'dan kiracılar için emsal karar

Dolayısıyla 12 aylık ortalama alınarak yapılan hesaplama değil yüzde 25’lik tavan uygulanacak. Ancak işyeri kiralarında böyle bir sınırlama yok. Dolayısıyla bu ay kontrat yenileyecek esnaf, açıklanan 12 aylık ortalama enflasyona göre artış yapacak. Tabii bu tavan tutarlar, mülk sahibiyle pazarlık yapıp altında bir oran belirlemek mümkün.

5 YILI DOLDURAN NE YAPACAK?

Borçlar Kanunu’na göre kira sözleşmelerinin süresi, aksi belirtilmedikçe 10 yıldır. 10 yıldan önce sözleşmeye esaslı bir aykırılık yoksa kiracı tahliye edilemez. Sözleşme süresi içerisinde kira bedelinin bölge ortalamasının altında kaldığını düşünen ev sahiplerinin ‘kira tespit davası’ açma hakkı bulunuyor.

Ancak sözleşme üzerinden 5 yıl geçmediği müddetçe kira tespit davası da açılamaz. Şu anda çok fazla kira tespit davası açılmış durumda. Bugünlerde açılan davalarda istenen rakamlar da rekor seviyelere ulaştı.