Kira geliri elde eden vatandaşlar, her yıl Mart ayında beyanname vermek zorunda. Beyanname veren ev sahiplerinin vergi ödemesi gerekmiyor. İstisna, gider ve indirimler beyannamelere yazılıp kira gelirlerinden düşüldüğünde, bazı mülk sahiplerine vergi ödemesi çıkmayacak. Bazı mülk sahiplerinin ise beyanname verme zorunluluğu da bulunmuyor, istisna tutarlarının altında kalan kira gelirlerinin beyanı da gerekmiyor.

Gelir Vergisi Kanunu'na göre bir gerçek kişi sahip olduğu gayrimenkulleri başkasına kiralar ve bu kiralamadan gelir elde ederse, bu gelir halk arasında kira vergisi olarak bilinen gayrimenkul sermaye iradı olarak vergilendirilir.

EF4B059D-D100-420C-BE5A-561243F299D1

Elde edilen bu gelir ise gelirin elde edildiği yılı takip eden yılın mart ayında beyan edilecek ve hesaplanan gelir vergisi ise mart ve temmuz ayında iki eşit taksitte ödenecektir.

Yani 2022 yılında elde edilen kira geliri, 2023 Mart ayında beyan edilecek ve 2023 Mart ve Temmuz aylarında iki eşit taksitte ödenecektir.

Deprem bölgesinde olanlar da bunu ödemek zorundalar. 

49322FA6-CD60-4DDA-9912-4DDD24123274

O bölgede olanlar için şimdilik tek düzenleme beyannamelerini Mart'ta değil 15 Ağustos'ta; ödemelerini ise Mart ve Temmuz'da değil 31 Ağustos'a kadar yapmalarına ilişkindir. 

O bölgede olanlar için herhangi bir muafiyet/istisna şu an için bulunmamaktadır.

Kiraya verilen gayrimenkulden kasıt ise; konut, ev, işyeri, arsa, arazi, yazlık, villa ya da benzeri amaçla kullanılan yerlerdir.

444FF37A-54BB-4BAA-9E19-20BD3BAD5B11

Konut Kira Gelirlerinde Beyan Sınırı 9.500 TL

Yani bu ne demek oluyor, Geçen yıl 9 bin 500 liranın üzerinde “konut kira geliri” elde eden mülk sahipleri, bu yıl mart ayında beyanname verecek. Bu tutarın üzerinde konut kira gelir olanlar, beyanname verdiklerinde 9 bin 500 liralık istisna tutarını kira gelirlerinden düşebilecekler. Kalan tutar üzerinden vergi hesaplaması yapacaklar.

Kira geliri elde edilen taşınmaza hisseli olarak sahip olunması halinde, her ortağın sadece kendi hissesine karşılık gelen kira gelirlerini beyan etmesi gerekiyor. Her bir ortak da istisna tutarını kendi beyannamesinde ayrı ayrı uygulayabiliyor. Birden fazla konuttan kira geliri elde edenler, istisna tutarını kira gelirleri toplamından bir kez düşebilecekler. Kira gelirini süresinde beyan etmeyenler veya eksik beyan edenler istisnadan yararlanamıyor.

Götürü Gider Oranı Yüzde 15

Beyanname veren ev sahipleri, kira gelirlerinden istisna tutarı dışında, yüzde 15 oranında götürü gideri de düşebilirler. Götürü giderden yararlanmak için herhangi bir belge sunmak gerekmiyor, istisna düşülmüş gelir üzerinden ayrıca yüzde 15 oranında gideri de gelirlerinden düştükten sonra vergi hesaplaması yapabilirler.

“Belgesiz götürü gider” yerine “belgeli gerçek gider” yöntemi de seçilebiliyor. 2022 yılında belgeli giderlerinin toplamı, (yüzde 15 oranındaki) götürü giderden daha yüksek çıkan mülk sahipleri, daha az vergi ödemek için belgeli gerçek gider yöntemini de seçebilirler.

Götürü gider yöntemini seçen mülk sahiplerinin iki yıl bu yöntemden vazgeçemeyeceklerini de belirtmek isterim.

Kiracı evi kiralamadan önce ev sahibi ile sözleşme imzalar ve sözleşmeye kira bedeli yazılır. Bazı ev sahiplerinin tereddütü, “Tahsil edemediğim kira gelirleri var, yine de vergisini ödeyecek miyim?” diye haklı bir sorusu gündeme geliyor. Tahsil edilemeyen kira bedelleri beyannameye yazılmayacak, dolayısıyla vergiye tabi olmayacak. Yani ev sahibinin banka hesabına yatan kira bedelleri beyannameye dahil edilecek.

Konut Satışlarında Deprem Etkisi !

Depremler konut satışlarını olumsuz etkiledi. Türkiye genelindeŞubat ayında konut satışları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 18 azalarak 80 bin 31’e geriledi. Bu dönemde yabancılara yapılan konut satışları da yüzde 27 azalarak 3 bin 350 oldu. Geçen ay yabancılara konut satışı sayısında ülkeler bazında ilk sırayı bin 183 adetle Rusya aldı.

AF522CB3-887B-45AD-97B6-B00D48D366D6

Sakarya’da Şubat ayında 1.407 Konut satışı gerçekleşti, geçtiğimiz yılın aynı ayında 1.762 konut satışı gerçekleşmişti.

Hayatı ertelemediğiniz bir hafta geçirmeniz dileğiyle..

Samet Hızalan