İstanbul'da müteahhit mağdurlarının en yoğun olduğu bölgelere bakıldığında Fikirtepe öne çıkıyor. Ardından da Esenyurt geliyor. Fikirtepe'de 60 bin vatandaş, Esenyurtta ise yaklaşık 400 bin konut mağduru yer alıyor. 

Fikirtepe'deki mağduriyet yaşayanlarla ilgili en ünlüsü kuşkusuz Kurtar Vadisi dizisinin yapımcısı Raci Şaşmaz'ın Pana Yapı firması olmuştu. Raci Şaşmaz, sorunlarını sosyal medyada dile getiren hak sahipleri hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. Fikirtepe'de hak sahibi olan vatandaşlar 2016 yılında ellerinde pankartlarla protestolar, eylemler yapmış evlerine kavuşmanın hayalini kurmuşlardı. O yıllarda özellikle adı FETÖ ile ilişkilenen kimi inşaat firmaları hakkında da vatandaşlar ayrıca eylem düzenleyerek bu inşaat firmalarının bölgeden atılmasını istemişlerdi. 

Fikirtepe’de müteahhit mağduru olan 60 bin vatandaş 8 yıldır kira yardımı da almadan hayatta kalma mücadelesi içinde yaşıyor. Bölgede toplam proje sayısı 61, bitirilip yaşamın başladığı proje ise yalnızca 18 oldu. Yaşamın başladığı projelerin yarısında ise iskan bulunmuyor. 

Kurtlar Vadisi ve Eşkiya Dünyaya Hükümdar Olmaz dizisinin eski yapımcısı Pana Yapım’ın sahibi Raci Şaşmaz’a ait olan Pana Yapı-Selimoğlu Yapı İnşaat, İstanbul Fikirtepe’de başladığı kentsel dönüşüm projelerini tamamlamadığı gibi şimdi de evlerini isteyenler hakkında davalar açıyor.

Kentsel dönüşüm kapsamında evini Raci Şaşmaz’ın da ortağı olduğu Selimoğlu İnşaat’a veren Engin Akgüzel, hem evinden oldu hem de mahkemelik. Raci Şaşmaz, evlerini almak için dava açan herkese neredeyse tüm hak sahiplerine bunlar örgüt diyerek karşı suç duyurusu yapıyor. Leke Fikirtepe Platformu Sözcüsü Engin Akgüzel, konutlarını almak için sosyal medyada paylaşımlar yaptıklarını ya da çıkan haberleri retweet ettiklerini bunlarla ilgili Şaşmaz’ın sadece bu yıl içinde 4 kere farklı savcılıklara suç duyurusunda bulunduğunu belirtti. 

Bugüne kadar savcılıklara yapılan suç duyurularında kovuşturmaya ya da ek kovuşturmaya yer olmadığı kararı çıktığına dikkat çeken Akgüzel, “Tarafıma bugüne kadar istnat edilen suçlamaların bir kısmı şöyle; örgüt üyeliği, hakaret, taciz, şantaj, adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs, halkı kin ve düşmanlığa tahrik, usulsüz satışlara aracılık etmek, sosyal medya provakasyonlarında yer almak, sosyal medya sorumlusu olmak” şeklinde konuştu.

Akgüzel, Fikirtepe bölgesinde toplamda 60 bin mağdur olduğuna dikkat çekerek, “Şu anda ortada olmayan ev için birikmiş 14 bin TL emlak vergisi borcum var. Bunu müteahhidin ödemesi gerekiyordu. Ama yıllardır müteahhitten tek kuruş para bile almadık. Şu anda bölgede inşaatlar tamamen durdu. Firmalar yıllardır kira yardımı da yapmıyor” diye konuştu. 

DAVA AÇMAYA PARALARI YOK

İstanbul’da en yüksek konut mağdurunun olduğu ikinci bölge Esenyurt. Burada 30 bini aşkın kişi konutlarını alamadı. Bu bölgedekilerin çoğu maketten ev alarak dolandırıldı. Sorunun çözülmesi için Mali Suçları Araştırma Kurulu’na (MASAK) bile gidilmiş. Ama şu ana kadar herhangi bir ilerleme kaydedilmedi. Hatta geçen yıl Haziran'da Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum sorunu çözeceğine söz verdi, bu konuda da tek bir adım atılmadı.

Türkiye Konutla Dolandırılanlar Komite Sözcüsü Özlem Hanelçi, sorunlarının çözülmesi amacıyla bu yılın başında mecliste bir alt komisyon kurulduğunu fakat bir çözüm çıkmadığını belirtti. Hanelçi, Esenyurt bölgesinde konut alanların çoğunun dar gelirli olduğunu haklarını aramak için dava açacak parayı bile denkleştiremediğini dile getirdi. 

TÜRKİYE’NİN HER YERİNDE MAĞDUR VAR

Hanelçi, şu anda Esenyurt Bölgesi'nde Yeşil GYO'nun yaptığı Innovia 4'te 5 bin mağdur, Bulut İnşaat'ta 7 bin, Garanti Koza'da 7 bin, TMSF bünyesindeki Dumankaya'da 8 bin 300, Osmanlı İnşaat'ta 1700, Emsa İnşaat'ta 1200 kişinin yıllardır konutlarını alamadığına dikkat çekti. Özlem Hanelçi, konut mağduriyetinin İstanbul ile sınırlı olmadığına vurgu yaparak, Suryapı'nın Antalya'da, Bera İnşaat'ın Kahramanmaraş'ta, Uğur İnşaat'ın Gaziantep’te, Hol Tur İnşaat'ın Trabzon'da, Ursan Yapı'nın Ankara'da binlerce kişiyi mağdur ettiğini ve konutlarını teslim etmediğini dile getirdi. 

6.5 YIL ÖNCE ÇIKAN KANUNU UYGULAYIN

Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu ise, evlerine kavuşmak için 20 yıldır mücadele edenlerin olduğuna vurgu yaparak, mağdurların yaşanmaması için 6.5 yıl önce çıkarılan kanunun uygulanmadığını söyledi. Ağaoğlu, şunları kaydetti:

- 2014’ten önce yürürlükte olan 4077 sayılı Tüketicinin korunması hakkındaki kanun makette konut satışı yapacak olanların Ticaret Bakanlığı’ndan izin alması gerektiğini ve bakanlığın ön göreceği teminatı vermelerini hüküm altına almıştı. Buna rağmen gerekli izinler almadan bakanığın öngördüğü teminatları ödemeyen firmalar lansmanlarla tanıtımlarda ünlü sanatçıları, siyasetçileri belediye başkanlarını kullanarak tüketicileri cezbetmişler. Bunun neticesinde paralar toplanmış ama ortada konut falan yok. 20 yıldır evini almak için uğraşan var. Türkiye'de konut mağdurlarının sayısı devremülk mağdurlarıyla birlikte 300 bini buluyor.

- Yargıtay’ın içtihat haline gelmiş kararlarına göre arsa sahibi kat karşılığı anlaşma yaptığı müteahhitten alacağı daire sayısı, kendi ihtiyacının üzerindeyse Yargıtay onu tüketici değil, tüccar olarak değerlendiriyor.

- Oysa Esenyurt’ta ve pek çok yerde arsa sahipleri ticari amaç gütmüşlerdir. Bu durumda arsa sahibiyle müteahhit iş ortağı pozisyonundadır. Arsa sahibinin bir projede başkasına satılan daireye el koyması tamamen mülkiyet hakkına aykırıdır.

- Müteahhit battım ayağına yatıyor. İnşaatta arsa sahibi görünen el koyuyor. Kanuna göre, el koyacaksa müteahhidin sattığı tüketiciler el koyar. Ne var ki müteahhit kanunlara aykırı satış yapmış. Tüketicinin de elinde sadece müteahhidin antetli kağıdı var. Tapuya işlenmemiş.

- Tüketici sözleşmelerinin 2014’te yürürlüğe giren kanuna göre yeniden düzenlemesi ve konut dolandırıcılığının son bulması gerekiyor.