Antalya Rusların gözdesi olmaya devam ediyor. Özellikle Konyaaltı ve Muratpaşa ilçelerinde Ruslar sadece konut satın almıyorlar. Aynı zamanda Rus firmalar gayrimenkul satışı yapmaya başladılar. Antalya Ticaret Odası’nda şu anda kayıtlı 5.514 yabancı sermayeli şirket bulunuyor. Bu şirketlerin 962’si Rus sermayeli firmalardan oluşuyor. Bu firmaların 63’ü de gayrimenkul sektöründe faaliyet gösteriyorlar. Ancak bunlar tamamen resmi rakamlar. Bir de kayıt dışı çalışan ve gayrimenkul işi yapan kişilerle firmalar da bulunuyor.

ruslar-antalya

Antalya Emlakçılar, Oto Galericiler ve İş Takipçileri Odası’na kayıtlı 5 bin üyeden 3 bine yakınının emlak sektöründe faaliyet gösterdikleri bildirildi. Bu üyeler arasında ise sadece 10 Rus firması bulunuyor. Diğerleri ise tamamen kayıt dışı çalışıyorlar.

KAYITLI 10 RUS FİRMASI VAR

Antalya Emlakçılar Odası Başkanı İsmail Çağlar bir açıklama yaparak, “Odamıza kayıtlı 10 Rus firması var. Ancak kayıt dışı çalışanların sayısı her geçen gün artıyor. Sektörün her anlamda denetlenmesi ve kayıt dışılığın önüne geçilmesi gerekiyor.” dedi.

YABANCILARA TÜRK ORTAKLIK ŞARTI GETİRİLSİN ÖNERİSİ

Alanya Emlakçılar Derneği Başkanı Özgür Erbaş ise bir öneride bulunarak, “Ruslar artık emlak sektörünü ellerinde tutmaya başladılar. Üstelik kayıt dışı faaliyette bulunarak bunu yapıyorlar. Bunun önlenebilmesi için Türkiye’de emlak ve gayrimenkul sektöründe faaliyette bulunan yabancı firmalara Türk ortaklık şartı getirilebilir.” ifadelerini kullandı.

ALANYA'DA 1.000 KAYIT DIŞI EMLAKÇI VAR

Alanya emlak piyasasına dair bir değerlendirme yapan Özgür Erbaş, “Alanya’da yasal olarak yaklaşık 1.200 emlakçı bulunuyor. İlçede 500’ü yabancı olmak üzere 1.000’e yakın kayıt dışı emlakçı var. Alanya’da inanılmaz sayılarda yabancı emlakçı faaliyet gösteriyor. Bunların büyük çoğunluğu da Ruslardan ve Ukraynalılardan oluşuyor.” dedi.

antalya

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Gayrimenkul Faaliyetleri Meclis Üyesi Mustafa Ayanoğlu da bir açıklama yaparak, “Antalya’da yabancılar da gayrimenkul sektöründe faaliyet gösteriyorlar. Hatta emlak ofislerinde çalışan ve emlakçılık yapan yabancılar var. Kötü olan ise kayıt dışı emlakçının çok olmasıdır. Antalya Ticaret İl Müdürlüğü ile görüşerek emlak ve gayrimenkul sektörünün denetlenmesini isteyeceğiz. Ayrıca Vergi Dairesi ve Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü tarafından da denetimler yapılmalı.” dedi.