Dünya Gazetesi Emlak Muhabiri Leyla İlhan’ın Denge Değerleme uzmanlarının yaptığı çalışma sonuçlarını kaynak göstererek kaleme aldığı habere göre İstanbul’da Yatırım değerleri 50 milyon lira ile 3.1 milyar lira arasında değişen, aralarında Zincirlikuyu’daki Tat Tower, Bayrampaşa’daki Ora Alışveriş Merkezi gibi yapıların da bulunduğu, konut siteleri, oteller ile sanayi sitelerinin yer aldığı 13 büyük proje çeşitli nedenle kullanıma alınamadığı için çürüyor.

Bu projeler şöyle:

TAT TOWER

Yatırım değeri 3.1 milyar lira olan Tat Tower, İstanbul’da atıl durumda kalan yapılar içerisinde, bulunduğu konum itibariyle en ön plana çıkan yapılardan biri. Vefat eden iş insanı Salih Tatlıcı’ya ait olan Tat Tower’ın inşaatına 1988 yılında başlandı. Tamamlanmış durumda ancak mirasçılar arasında anlaşmazlık ve hukuki süreçler nedeniyle kullanılamıyor.

ORA AVM

2007’de inşasına karar verilen, 2008’de inşaatı başlayan Ora AVM 2011 yılında açıldı. Ancak Ora AVM sadece 1 yıl açık kaldıktan sonra mağazalar hedefledikleri satışa ulaşamayınca kira sözleşmelerini iptal etti. Yaklaşık 2,5 milyar TL piyasa değeri bulunduğu belirtiliyor. Ziraat Bankası başta olmak üzere çeşitli bankaların alacaklısı durumunda olduğu Ora AVM iflas ettiği için hali hazırda yapı atıl durumda.

TARABYA GRAND PRESİGE OTEL

Uran Holding’e ait olan yapının inşaatına 1989 yılında başlandı. Binanın sahibi olan İsmet Uran’ın 1995 yılında öldürülmesinin ardından inşaat süreci yavaşladı ve 2004 yılından itibaren inşaat tamamen durdu. Yıkılması bekleniyor.

BOSTANCI AVM

Ataşehir İçerenköy Mahallesi’nde yer alan 100 milyon lira yatırımdeğerine sahip Bostancı AVM’nin inşaatı 1995 yılına dayanıyor. AVM inşaatı 20 yılı aşkın süredir durmuş durumda. Yaklaşık 15 bin metrekare alana sahip inşaatın müteahhidinin iflas ettiği belirtiliyor.

CAPRICE GOLD HOTEL

1.5 milyar liralık yatırım değeri olan Caprice Gold Otel projesi, devre mülk sistemiyle İstanbul Bayrampaşa’da 2011 yılında Fadıl Akgündüz tarafından inşaatına başlanmış, 300 bin metrekare 7 yıldızlı bir otel konsepti olarak gündeme geldi. Ancak sonraki dönemde kaba inşaatı tamamlanmışken müteahhit şirketin iflas etmesi nedeniyle yarım kaldı.

MASLAK DIAMOND OF İSTANBUL

Maslak’ta yer alan Hattat Holding’e ait Diamond of İstanbul projesi de uzun yıllardır tamamlanmamış durumdaki projelerden biri. 2003 yılında başlayan proje imar planı ve ruhsat iptallerine yönelik açılan davalar nedeniyle yarım kaldı.

DİĞER PROJELER

MATBAACILAR SİTESİ (yatırım değeri 1 milyar TL)

İSTOÇ AVM & OTEL (yatırım değeri 875 milyon TL)

NEXUS RESIDENCE (yatırım değeri 450 milyon TL)

EKŞİOĞLU SİTESİ (yatırım değeri 185 milyon TL)

Fİ YAPI (yatırım değeri 135 milyon TL)

VERDEMOLINO AVM (yatırım değeri 90 milyon TL)

FORUM İSTANBUL I BLOK (yatırım değeri 50 milyon TL)

kaynak: Dünya