Yabancılara yapılan konut satışları 2022 yılında bir önceki yıla göre yüzde 15.2 artarak 67 bin 490 oldu. 2022 yılında toplam konut satışları içinde yabancılara yapılan konut satışının payı yüzde 4,5 oldu.

Rakamları değerlendiren Akyapı Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Dinçel, şu açıklamaları yaptı: “Konut satışları 2022 yılına çok iyi başlamış, her yeni ayda, aylık rekorlarla ilk yarıyı kapatmıştı. Haziran ayında devreye giren iki düzenleme sonrası satışlar yavaş yavaş geri çekilmeye başladı. Bunlardan ilki kredi düzenlemesi oldu ve yerli satışları yavaşlattı. İkincisi de yabancılara vatandaşlık rakamının 400 bin dolara çıkarılmasıydı. Bunun etkisi düşük bütçeli yabancı müşterilerde görüldü ancak yabancıda yine yıllık rekora ulaşıldı.

Rakamlara baktığımız zaman, son 3 yıldır konut satışının 1.5 milyon seviyesinde olduğu görülüyor. 3 yıldır üç aşağı beş yukarı, bu rakamlar gerçekleşiyor. Önceki 2 yıl koronavirüs salgınının büyük etkisi varken, bu yıl da kredilere erişimdeki zorluk ve düşen alım gücü karşısında yükselen fiyatların etkisi piyasaya hakimdi. Tüm bunlara rağmen satışların seviyesini koruyor olması, ülkemizde konuta olan talebin ne denli canlı olduğunu gösteriyor. 2023'te bu seviyelerin de üzerine çıkılacağını düşünüyoruz."

YABANCIDA REKOR

Yabancılara yönelik de açıklamalarda bulunan Dinçel, "Yabancılar ülkemizi keşfetti, güzelliklerini gördü. Bundan sonra her dönem yabancıya satışta artış olacaktır. Bu yıl 400 bin dolar düzenlemesi sonrası düşüşler meydana gelse de ambargolar sonrası Rusların büyük talebi yabancıya satışı zirveye taşıdı. Rusya vatandaşları 2022 yılında Türkiye'den 16 bin 312 konut satın aldı. 2022 yılında yabancılara yapılan konut satışlarında ilk sırayı 24 bin 953 konut satışı ile İstanbul aldı. İstanbul'u sırasıyla 21 bin 860 konut satışı ile Antalya, 4 bin 316 konut satışı ile Mersin izledi. Antalya ve Mersin, Rusların tercihi. Bu bölgede ciddi talep var. Yabancıların alımları çok eleştiriliyor ancak 2022 yılında toplam konut satışları içindeki payı yalnızca yüzde 4.5 seviyesinde kaldı. Burada önemli olan nitelikli yabancı profilini ülkemize çekebilmek ve sektör olarak da böyle bir gücümüz var" diye konuştu.

hüseyin dincel

2023 CANLI GEÇECEK

2023'e ilişkin beklentilerini de paylaşan Dinçel, şöyle devam etti: "Gerek sosyal konut hamlesi gerekse orta gelirliye yönelik başlatılan Yeni Evim projesi, konut sektörünün yıla iyi bir başlangıç yapmasını sağladı. 16 Ocak itibarıyla başlayan kampanya ile yalnızca markalı konut üreticilerinin satış ofisleri değil mahalle arasındaki müteahhitin de ofisleri hareketlendi. Talep çok canlı. Uygun finansman oranları sunulduğunda, konuta erişim kolaylaştığında her zaman satışlar canlı olacaktır. Bu hamle ile ayrıca müteahhitlere sunulan desteklerle konutta arz da artacaktır. Arzın ve satışların arttığı bir yıl geçireceğiz. Fiyatlara ilişkin beklentimiz de yukarı yönlü hareketini devam ettireceğidir."