Her 10 internet kullanıcısından 4’ünün dijital marketlerden alışveriş yaptığı Türkiye, bu alanda dünyada ilk sırada yer alıyor.

Her yıl 230 ülkede insanların çevrimiçi davranışlarına ilişkin küresel raporlar hazırlayan We Are Social ve Kepios’un Temmuz 2022 araştırmasında, 16-64 yaş grubundaki internet kullanıcılarına her hafta online market alışverişi yapıp yapmadıkları soruldu.

Türk internet kullanıcılarının yüzde 43,5’luk kısmının her hafta online market alışverişi yaptığı belirlenirken, Türkiye bu oranla dünyada ilk sırada yer aldı.

Dünya sıralamasında Türkiye’yi, Tayland (Yüzde 42,7), Güney Kore (Yüzde 40,9) ve Meksika (Yüzde 40,2) izledi. 

Online alışverişin yaygın olduğu Avrupa ülkelerinde Türkiye’nin ardından en yüksek oranlar Yunanistan (Yüzde 34,4), İngiltere (Yüzde 28,1) ve Fransa’da (Yüzde 23,1) gerçekleşti.

5 AYDA MÜŞTERİ SAYISI 2 MİLYON ARTTI

Türkiye’nin ilk para iadeli alışveriş sitesi Avantajix.com’un kurucu ortağı Güçlü Kayral, araştırmanın 16-64 yaş grubundaki internet kullanıcısı 44,3 milyon kişiyi kapsadığını anımsatarak, şunları söyledi:

“Buna göre Türkiye’de 19 milyon 270 bin kişi her hafta dijital marketlerden alışveriş yapıyor. Şubat 2022 araştırmasında bu rakam 17 milyon 232 bindi. 5 ayda dijital marketler 2 milyonu aşkın yeni müşteri kazandı. 

Birkaç yıl önceye kadar online market alışverişi yapıldığında ürün teslimatı en erken bir sonraki iş günü oluyordu. Artık teslimat süresi çok kısaldı. Market ürünleri satan birçok platform bu süreyi bir saatin bile altına düşürdü. Özellikle çalışan kadınlar, mesai sonrası alışveriş için koşturmak yerine siparişlerini online vermeye başladı. 

Fiyat kıyaslama siteleri, artık meyve, sebzenin de yer aldığı tüm market ürünlerinin fiyatlarını da sistemlerine dahil etti. Birkaç tıkla alışveriş sepetinizi en uygun hangi markette doldurabileceğinizi öğrenebiliyor, alışverişi daha tasarruflu yapabiliyorsunuz. Avantajix.com gibi her alışverişe nakit para ödeyen siteler üzerinden online marketlere gidildiğinde de alışverişler çok daha ucuza geliyor.”