IPX firmasının yaptığı bir anket, ankete katılan Airbnb kullanıcılarının %11'inin kaldıkları evde gizli kameraya denk geldiklerini iletmişler. Konuyla ilgili çevremizde bu tür haberleri bizde duyuyoruz. Bugüne kadar birçok röntgencilik, kameraya kaydedilme ve hatta şantaj edilmeyle ilgili haberlere hepimiz denk geldik.

Peki ne yapılmalı ?

Gizli kameraların tespit edilebilmesi için internette bulabileceğiniz çeşitli tarayıcılar var. Bu tarayıcılar RF sinyal gönderen cihazları kolaylıkla tespit edebiliyor. Her zaman yanında bulundurmanızda fayda olan bu cihazlar ayrıca RF sinyal detektörü olarak da adlandırılıyor.

Elinizdeki bu cihaz sayesinde gizli kameralar, kablosuz IP kameraları ve benzeri kayıt cihazlarının yerlerini tespit edebilirsiniz. Görselde paylaşılan veya benzeri bir cihaz ile kiraladığınız mekanı 5 dakika içinde taramanıza yardımcı olur.

Gizli kamera veya ses kayıt gibi bir cihaz varsa kolayca bulmanızı sağlar. Cihaz ile tespit ettiğiniz gizli kamera veya benzeri bir cihaza kesinlikle el sürmeden emniyet birimlerini çağırmanızdır. Emniyet birimleri olay mahalline gelmesiyle birlikte, gerekli çalışmalar ve sonrasında adli süreci başlatacaklardır.

TCK madde 134'de düzenlenen bu suça göre, (1) Kişilerin özel hayatının gizliliğini ihlal eden kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Gizliliğin görüntü veya seslerin kayda alınması suretiyle ihlal edilmesi halinde, verilecek ceza bir kat artırılır. Bu cezalar duruma göre daha arttırılabilir, işletme mühürlenir vs.

Bu cihazlar çok yer kaplamaz, çantanızda veya valizinizde rahatlıkla taşıyabilir, konaklama yaptığınız her yerde rahatlıkla kullana bilirsiniz.