Evinizde su sızıntısı gerçekleştiği zaman neler yapabileceğinizi önceden öğrenerek daha güvenilir şekilde hareket edebilirsiniz.

Sızıntı Kaynağı Nereden Geliyor?

Su sızıntıları meydana geldiği zaman ilk etapta suyu kapatmanız gerekir. Vanayı ya da stop valfi, genel olarak mutfak ve banyo gibi yerlerde yer alır. Kapattığınız zaman evinize gelen suyu hemen kesebilmeniz mümkündür. Su sızıntıları, izole edebileceğiniz belirli kaynaktan geliyorsa farklı bir yöntem denemelisiniz.

Bulaşık makinesi veya çamaşır makinesi gibi eşyalar için ayrılmış özel hortumlar veya boruların üzerinde izolasyon vanaları vardır. Vanaları saat yönünde çevirdiğiniz zaman su kesilir. Evinizde yüksek miktarda su biriktiyse probleminiz çözülene kadar elektrik ve gaz kaynaklarını da kapatmanız gerekir.

Evinizdeki ufak bir su sızıntısının birçok farklı kaynağı olabilir. Bu sebeple, ilk olarak suyun nereden geldiğini anlayabilmeniz zorlaşabilir. Evinize gelen suyun kaynağı su sızdıran boruların yanı sıra yeterince yalıtılmayan banyo ya da duş, sızdıran bir çatı veya komşunuzun dairesinde meydana gelen bir sızıntı da olabilir. Bu tür durumlarda sorunun kaynağına göre hareket edilmesi en doğru seçenek olacaktır.

Profesyonel Destek Gerekli mi?

Sızıntıdan kaynaklı olan durgun suyun vakit kaybedilmeden boşaltılması gerekir. Bu sular evinizde ne kadar uzun süre kalırsa o kadar büyük su hasarı ortaya çıkabilir. Büyük ölçekli olan su baskınlarında pompa kiralayabilirsiniz. Bu pompalar su basan alanların en alçak kısmına yerleştirilebilir. Daha ufak çaplı olan su baskınlarında ıslak ve kuru süpürge de kullanabilirsiniz.

Su baskınlarından sonraki ilk 24 ve 48 saat içerisinde küf ortaya çıkabilir. Bu sebeple, kurutma işlemlerine hızlıca başlamanız su hasarlarını minimum seviyelere indirebilmeniz için önemlidir. Ev aletlerinin ve prizlerin kurumasını bekledikten sonra su olan alandaki mobilyaları ve halıları da kaldırabilirsiniz. Nemin dışarıya çıkabilmesi için pencereleri açabilirsiniz. Eğer bu konuda tecrübesiz olduğunuzu düşünüyorsanız tesisatçı hizmeti de alabilirsiniz.