Tüm dünyada büyük bir hızla yükselen konut fiyatları düzeltme hareketi ile yönünü aşağıya çevirirken özellikle de Gayrimenkul sahiplerinin panik satışlara başladıkları belirtiliyor.

Konut fiyatlarında küresel piyasalarda yaşanan dalgalanma tüm hızı ile devam ederken beklenen düşüş hareketi başladı. Konut sektöründe beklenen normalleşme süreci başlarken Amerika’da başlayan bu düşüşler tüm dünya ülkelerini saracağı bekleniyor. Konut fiyatlarının en hızlı ve sert düştüğü ülkeler arasında Amerika yer aldı.

EV FİYATLARINDA HIZLI DÜŞÜŞLER YAŞANABİLİR

Özellikle de Amerika'da ekonominin resesyon alarmı vermesi ile panik satışları arttı. Fiyatlar dibe vurmadan evini elden çıkarmak isteyen ev sahipleri tarafından arama motorlarında yapılan "evimi hızlı nasıl satarım" aramasında yüzde 2750 oranında rekor artış yaşandığı belirtiliyor.

AMERİKA'DA KONUT FİYATLARI NE KADAR DÜŞTÜ?

ABD Ticaret Bakanlığı tarafından 28 Temmuz tarihinde açıklanan resmi rakamlar ile ABD ekonomisinin art arda ikinci çeyrekte de negatif büyüme göstermesi ile teknik resesyon alarmı verilmişti. Amerika'nın en büyük basın kuruluşları arasında yer alan The New York Post tarafından yapılan habere göre ev sahipleri resesyon paniği ile gayrimenkul satışına yöneldi.

Ondörtüç Pendik’ten Hemen Al hemen Taşın İşte Fırsat

Arama motorlarından elde edilen verilere göre Amerikalılar bu dönemde "resesyon benim için ne ifade ediyor?" ve "evimi hızlı sat" aramalarına yüklendi. Emlak34'un kurucusu ve CEO'su olan Kadir Özel konut satışına yönelik olan aramalarda yaşanan artışı muazzam olarak değerlendirdi. Özel, “Bu bir çifte darbe: yükselen faiz oranlarının ve küçülen GSYİH'nın birleşimi tüketicinin ev fiyatlarına ilişkin belirsizliğini körüklüyor” diyerek zengin kesimin bekle ve gör yaklaşımını benimsediğin ancak orta sınıfta panik satışlar başladığını belirterek konut piyasasının önemli ölçüde yavaşladığını söyledi.

EVLERİNİ HIZLI SATMAK İSTEYENLER NE YAPACAK ?

Son yirmi gün içinde gelen telefonların %90 oranında evimi en kısa zamanda satmak istiyorum şeklinde telefon aldıklarını belirten emlak uzmanı Kadir Özel fiyatları 2023 sonuna kara düşme eğiliminde olacağını belirtti bu tavan fiyatları bu şekilde sürdürebilir olmadığını söyleyen Özel alıcılar artık yok satıcılarda yüksek oranda artış var bunu ne şekilde izahı olur.

KONUT FİYATLARI DÜŞÜŞ EĞİLİMİ GÖSTERDİ

Konut Fiyatları dünyanın her yerinde aşırı derece yükselmesi bu sürdürebilirlik ve ölçülemez durumda be sebeple satışların başladığını alıcıların bu faiz oranlarının yüksek olması nedeniyle konut almak için hiç acele etmediklerini söyledi. Faizler düşse dahi bu fiyatlardan konut alamayacak o kadar çok insan var ki şişmiş balon olmuş fiyatlarla ev sahibi olmak mümkün olmadığını yavaş yavaş Anadolu ilçelerine göç başladığını söyleyen emlak uzmanı Özel barınmak için bu kadar yüksek rakamlar vermek artık hayal oldu .