Yeni yürürlüğe girecek olan kanun sonrasında milyonlarca vatandaş arabulucuya ne kadar ödeme yapılacağını merak ediyor. Bizler de siz değerli okurlarımız için bu konuyu araştırdık. Arabuluculuk masrafları ne kadar? Taraflar arabuluculuk işlemleri için ne kadar ödeme yapacak tüm soruların yanıtları işte sizlerle...

Kira anlaşmazlığında yeni bir karar

Avaztürk.com'un haberine göre 2023 yılında kira anlaşmazlıkları için arabuluculuk sistemi devreye girecek. Taraflar arasında yaşanan uyuşmazlık arabulucu tarafından çözüme kavuşacak. Arabulucu, kiracı ve ev sahibi ile bir ön görüşme yaparak uyuşmazlıkla ilgili bilgileri toplayarak ona göre uyuşmazlık konusu müzakere edilecektir.

kiracı

Karşılıklı konuşma sonucunda tarafların menfaatine uygun bir çözüm sistemi bulunursa eğer uyuşmazlık anlaşma ile sonuç bulacaktır. Arabuluculuk ile karşılıklı müzakere sonunda taraflar arasında bir anlaşma söz konusu olmazsa o zaman mahkemeye başvurulacak.

2023 arabuluculuk masrafları ne kadar?

Kiracı ve ev sahibi anlaşmazlıkları arasında en çok yaşanan sorun ise kira zammı. En son yürürlüğe giren kanun kapsamında kiralık mülkler yüzde 25 kira zammı sınırlandırması gelmişti. Fakat 1 Temmuz 2023’ten itibaren bu sınırlandırma olmayacak ve son 12 aylık TÜFE oranı kira zammı olarak gerçekleşecek. Bu nedenle de yeni yasa gereği ev sahibi ve kiracılar arasındaki tüm anlaşmazlıklar arabuluculuk sistemi üzerinden çözüme kavuşacak.

Yeni yasa ile birlikte milyonlarca vatandaşın merak ettiği konu arabulucuya ödenecek tutar oldu. Merak edilen soruya yanıt geldi. Kiracı ve ev sahibi arasında yaşanan sorunlar için arabulucuya başvurduklarında herhangi bir ücret ödemesi yapılmayacaktır.

Arabulucu ile karşılıklı yapılan görüşmeler sonucunda taraflar arasında anlaşma sağlanması durumunda, arabulucu ücreti Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Ücret Tarifesi üzerinden yarı yarıya ödenecektir. Fakat, bu ücret için ödenecek tutar henüz bir netlik kazanmamıştır. Arabuluculuk tarifesi ile ilgili net bir rakam konuşmak şuan için mümkün değildir. Arabuluculuk ücreti ile ilgili detaylar önümüzdeki aylarda Adalet Bakanlığı aracılığı ile bir netlik kazanacaktır.