Fiyatlarda yeni bir yükseliş ya da düşüş yok. Ancak acil satılık ilanlarında yüzde 5’e kadar bir gevşeme fark ediliyor. İşte ev fiyatları ile ilgili son dakika gelişmesinin detayları...

Milliyet’ten Duygu Erdoğan’ın haberine göre; satılık konut piyasası son haftaları oldukça durağan geçiriyor. 14 Mayıs’ta yapılacak seçimler öncesi hem yatırımcılar, hem de ihtiyacı olanlar beklemeye geçti. 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerle başlayan daralma seçim sürecinin de etkisiyle devam ediyor.

Seçimler ardından piyasanın vereceği tepkiyi görmek isteyen alıcılar, mevcut dönemde bankaların ‘kıstığı’ kredi musluklarının da yeniden açılması beklentisinde. Bu bekleme dönemi, bazı şehir ve ilçelerde ‘acil satılık’ ilanı veren ev sahiplerinin ise satılık konut fiyatlarında bir miktar indirim yapmasını sağlıyor. Buna göre, piyasada satılık konut fiyatlarında yüzde 5 bir gerileme olduğu kaydediliyor.

YATIRIMCI YÖN DEĞİŞTİRDİ

Satılık konut fiyatları son iki yılda üç kat arttı. Bu artışın arkasında yüksek talebe karşılık azalan yeni konut üretimi var. Buradaki ‘kazançlı’ yatırım ortamından ise en çok yatırımcılar faydalandı. İhtiyaç için konut almak isteyen kitle ise hem yüksek fiyatlar, hem de bankaların konut kredisinde oldukça sıkı bir politika izlemesi neticesinde yeterince erişim sağlayamadı.

Mevcut dönemde ise yatırımcı gayrimenkulden ziyade yeniden altın ve dövize yöneldi. Bu yönelmenin etkisiyle de piyasada şu anda fiyatların bir miktar gevşediği değerlendiriliyor. Seçim öncesi beklemeye geçenler olduğu gibi bu fiyatlardan alım yapanlar da var.

Bekle-gör politikasındaki alıcılar, seçimler ardından bankaların konut kredisi kullandırmayı artıracağı yeni bir model oluşturulacağını öngörüyor. Şu anda alımına devam eden kitle ise seçimler ardından yeni bir fiyat artışı dalgası olabileceğini tahmin ediyor.

DÜŞÜŞ SÜRÜYOR

Türkiye genelinde konut satışları yılın başındaki düşüş grafiğini sürdürüyor. Mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 21.4 daha az konut satıldı. İstanbul’da bu düşüşün payı ise yüzde 24 olarak gerçekleşti.

İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, seçim arifesindeki bu alıcı konumunun normal olduğunu anlatırken, “Piyasalarda bir beklenti var. Seçime kadar bu süreç devam edecektir. Herkes öncelikle öngörülebilir bir piyasa istiyor.

Aksi takdirde zaten insanların konut ihtiyacı devam ediyor ama buna karşılık yeterli ürün yok. Ulaşmak için harekete geçse bile bu sefer de bankaların yüksek kredi faiz oranı ile karşılaşıyor. Üstelik bankalar, konuta erişimi kolaylaştırmak için yapılan kampanyalara karşılık oldukça az kişiye kredi kullandırdıklarından dolayı beklenti karşılanamıyor” dedi.

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Hakan Akdoğan, konut alımında bir yavaşlama evresinin olduğunu belirtirken, seçim öncesi belirsizlik döneminin tüm karar alma süreçlerini etkilediğini ifade etti.

Akdoğan, “Piyasada herkes durumu izleyip sonucu görmeye odaklandı. Mesele elbette seçimi kimin kazanacağı öngörüsü değil. Seçimlerin sonuçlanmasının beklenmesi. Konut alıcısı olduğu kadar konut geliştiricisi de bu sürecin geçmesini bekliyor” diye konuştu.

‘TOKİ ÜRETİMİ HİSSEDİLEBİLİR’

Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası Başkanı Hakan Akçam, bu bekleme ortamına karşılık fiyatlarda düşüş olmadığını, ancak ‘aksiyonlu’ fiyat artışlarının da yaşanmadığını söyledi.

Piyasanın seçimden sonra rahatlamasını beklediklerini anlatan Akçam, “İhtiyacı olanın konuta erişimini sağlamak ve fahiş artışlardan piyasayı korumak lazım. Diğer yandan özellikle özel bankaların konut kredi faizlerinde yeni bir yükseliş var. Bu durum, konuta erişimi zorlaştırıyor.

Ancak deprem bölgesinde konutlar yapılmaya başladı ve TOKİ aynı zamanda ülke genelinde de çalışmalarını artırmak istiyor. Tüm bunlarla birlikte fiyatlar da düşebilir” dedi.