Geçtiğimiz haftalarda internet sayfalarında bir haber çıkmış, bu çıkan habere göre ; 31 Ağustos 2020’den sonra Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayan emlakçılara 25.000 TL.  vatandaş internet üzerinden kendine, babasına, kardeşine, eşine ait olan konut, daire, işyeri ve arsa gibi taşınmazlar için hiçbir şekilde satış işlemi yapamayacak. İnternet üzerinden verilen ilanlar üzerindeki tüm yetki emlakçılara geçecek. İnternetten kiralık daire ya da satılık ev gibi sahibinden satılık ilanları sadece yetki belgesi olan emlakçılar tarafından verileceği ifade edilmişti.





Haber hızla yayılmış, emlakçıların, emlak yatırımcılarının ve tüketicinin hemen dikkatini çekmişti. Konuyla ilgili görüşlerini sorduğumuz Türkiye’nin ilk emlak acenteleri kooperatifi İsteb’in Başkanı Ulvi Özcan : ‘’Bu haberin doğru olmasını isterdik, ama maalesef doğru değil. Şöyle ki ; emlak sektöründeki çarpıklıkların düzeltilmesi maksadıyla 8 Mayıs 2018’de Resmi Gazete’de yayınlanan Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik başlığı ile bir yönetmelik çıkmıştı.





Bu yönetmeliğin uygulamasında sıkıntılar çıkınca 11 Aralık 2019 tarih 3075 sayı ile Resmi Gazete’n 1.maddesinde ‘’5/6/2018 tarihli ve 30442 sayılı Resmî Gazete’de TAŞINMAZ TİCARETİ HAKKINDA YÖNETMELİKTEDEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK’in 1. Maddesinde 5/6/2018 tarihli ve 30442 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmeliğin geçici 1 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren durumlarını on sekiz ay içinde” ibaresi “31/8/2020 tarihine kadar durumlarını” şeklinde değiştirilmiştir. şeklinde bir açıklama yapılmıştır.





Ancak 9 Temmuz 2019 tarihinde İstanbul The Marmara Pera Oteli’nde Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilenTicaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü tarafından organize edilen Tüketicinin Korumasının Güçlendirilmesi Teknik Destek Projesi’nin‘’emlak aracılık hizmetleri’’ alt konu başlıklı oturumunda Ticaret Bakanlığı kurmaylarının, bizim de içinde olduğumuz sektör temsilcilerinin ve emlak portallarının temsilcilerin olduğu bir ortamda ‘’bu olacağı zikr edilen’’ konular talep olarak konuşulmuş, bakanlığa arz edilmiş ama bir karara bağlanmamıştır.





Mevcut durum itibarıyla da henüz bir gelişme yok. Konunun takibi ile ilgili Bakanlık ile görüşerek bir Kurultay yapılmasını talep ettiysek de, kendi iş gündemlerindeki yoğunluk ve pandemi süreci nedeniyle bir ilerleme kaydedemedik. Hepimiz evlerimize kapanmış otururken bu tür bir asparagas haberden kim ne çıkar bekliyor onu da anlayabilmiş değiliz.