Türkiye’de mülk sahiplerinin her yıl iki taksit halinde ödedikleri emlak vergisi için araştırmalar hızlandı. Emlak vergisi mükellefleri 2022 yılının emlak vergisini eğer peşin ödememişseler ikinci taksit ödemesini Kasım ayının sonuna kadar yapmak zorundalar. Bu tarihi geçiren vatandaşlar yapmadıkları ödemeler için gecikme faizi ödemek zorunda kalacaklar.

EMLAK VERGİSİ NASIL BELİRLENİR?

Emlak vergisi için mülklerin emlak vergi değeri belirlenmektedir. Bu emlak vergi değeri de her yıl yeniden değerleme oranı dikkate alınarak zamlanmaktadır. 4 yılda bir ise emlak vergi değerleri takdir komisyonlarının değerlemesi ile belirleniyor.

emlak-verisi-kimler öder

2022 yılı için takdir komisyonları mülklerin arsa değerleri için değerleme yapmıştı. Bu belirlenen değerler üzerinden mülk sahipleri emlak vergisi ödüyorlar. 2023, 2024 ve 2025 yıllarında emlak vergi değeri üzerine yeniden değerleme oranında zam yapılarak emlak vergileri tespit edilecek.

EMLAK VERGİSİ NE ZAMAN ÖDENİR?

Emlak vergisinin ne zaman ödeneceği de araştırılıyor. Emlak vergisi peşin veya 2 taksit halinde ödeniyor. Peşin ödeme yapacak olanlar ilk taksit ödemesinin sonu olan Mayıs ayının sonuna kadar bu ödemeleri yapmalılar. Kasım ayının sonuna kadar da ikinci taksit ödemesi yapılabiliyor. Süresinde ödenmeyen taksitler için ise aylık yüzde 2,5 oranında gecikme zammı uygulanıyor.

KİMLER EMLAK VERGİSİNDEN MUAFTIR?

Konutlar için ödenmesi gereken emlak vergisi için devlet bazı vatandaşlara muafiyet hakkı tanıyor. Bu kişiler koşulları sağlamaları halinde emlak vergisi ödemiyorlar. Emlak vergisi muafiyetinden yararlanabilmenin ilk koşulu konut sahibinin tek evi olması ve bu evin de brüt 200 metrekareyi aşmamasıdır. Ayrıca emlak vergisi muafiyetinden yararlanacak vatandaşın ücret, kira, faiz gibi ek gelirleri olmamalıdır.

emlakvergisi-1

Emekli maaşının dışında bir geliri olmayan emekliler brüt 200 metrekareden daha küçük bir evleri varsa emlak vergisi ödemiyorlar. Bu imkândan ev hanımları ile işsizler de yararlanabiliyorlar.

Emlak vergisi muafiyeti kapsamında bazı gelir seviyeleri dikkate alınıyor. 2021 yılı içerisinde 53 Bin TL’ye kadar mevduat faizi, repo gibi yatırım araçlarından gelir elde edilmişse 2022’de emlak vergisi muafiyetinden yararlanılabiliyor. Bu tutarın üzerinde gelirleri olanlara ise bu imkân verilmiyor.

Emlak vergisi muafiyeti tek konut sahibi olunması koşuluyla şehit yakınları ile gazilere de veriliyor. Bunun yanında engelliler için özel bir uygulama yapılıyor. Engellilerin gelirleri olsa dahi tek konutları için emlak vergisi muafiyeti hakkı bulunuyor.

EMLAK VERGİSİ MUAFİYETİNDEN NASIL YARARLANILIR?

Emlak vergisi muafiyetinden yararlanmanın ve buna dair başvurunun nasıl yapılabileceği de araştırılıyor. Öncelikle konutun kayıtlı olduğu belediyeye başvurarak bir form doldurulması gerekiyor.

Belediyeler başvuru yapacak vatandaşlardan ekstra bir belge talep edemiyorlar. Başvuru sırasında belediyeye verilen beyan ve taahhüt emlak vergisi muafiyetinden yararlanmak için yeterli oluyor. Emlakhaberi.com ekibi sizin için bu konuyu aratırıp sizlere bilgi vermek amaçlı kaleme almıştır.