Ev kiraları ve konut fiyatlarında yaşanan rekor yükseliş dolandırıcıların da iştahını kabarttı. Özelikle de emlak sitelerine lüks villa, satış ofislerinin örnek daire resimlerini bulup ilan sitelerine sahte ilan kişiler peşinat ödemesi yaparsanız size bu evi rezerve ederiz gibi süslü yalanlar söyleyerek vatandaşları dolandırmaya devam ediyorlar.

Özellikle Kısa süreli kiralama yapılan yazlık bölgelerde bunu çok yapanlar kısa süreli tak kullan at şeklinde hat kullanarak sitelere üye oluyorlar bu sitelerin tc kontrolü yapmadan üye yapmaları vatandaşları sıkıntıya sokuyor. Resmi çalışan emlakçılara üye olmakta zorluk yaşatan sitelere bireysel üyelere bu zorluğu yapmadıkları için güvensizlik veriyor.

İslam Memiş Emlak Balonu Patladı Dedi.

Ev kiralarında yaşanan astronomik zamlar dolandırıcıların da iştahını kabarttı. İnternet üzerinden sahte "sahibinden ucuz satılık daire" ilanları oluşturan dolandırıcılar daireyi göstermek için vatandaştan yüksek kapora ve opsiyon ücreti talep ediyor. 

Ucuz evi kaçırmak istemeyen vatandaş dolandırıcıların tuzağına düşerken talep edilen kaporayı çaresiz bir şekilde ödüyor. Kapora ödemesini yapan kişiler tekrar ilandaki telefon numarasını aradıkları zaman bir daha ilan sahibine ulaşamıyor. 

EMLAK SİTELERİNDE KAPORA TUZAĞI

Uygun kiralık daire ilanları yayımlayan dolandırıcılar vatandaşı düşük fiyatlarla tuzağa çekiyor. Sahte ilan olduğundan habersiz vatandaşlar ilanda yer alan telefon üzerinden dolandırıcılarla irtibata geçiyor. Dolandırıcılar detay isteyen vatandaşa "Detaylı bilgi veremem. Eğer daireyi görmek istiyorsanız opsiyonlama ücreti yani kapora göndermeniz gerekiyor. 3 bin lirayı gönderin adresi atayım" gibi açıklamalarla para istiyor. 

İstenilen ücreti ödeyen kişiler bir daha ilan sahibine ulaşamayınca hemen ilanın yer aldığı platformu arıyor. Ancak bu aramadan sonuç alamayan vatandaşlar bu seferde soluğu mahkemede yer alıyor. Konu hakkında açıklama yapan Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Başkanı Aziz Koçal devletin sahibinden verilen ilanlar için de düzenleme yapması gerektiğini belirterek ilan veren kişilerin bilgilerinin teyit edilmesinin şart olduğunu dile getirdi. 

Hatırlanacağı üzere hükümet tarafından yapılan yasal düzenleme kapsamında emlakçılara ilan vermek için yetki belgesi zorunluluğu getirilmişti. Bu düzenleme ile yetki belgesi olmayan emlakçıların ilan vermeleri yasaklanmıştı. Yeni düzenleme ile sahibinden ilanları için de bilgi teyit zorunluluğu getirilmesi isteniyor.