2021’in ortalarından bu yana takipçilerine konut almalarını, özellikle de konut kredisi kullanarak yatırım yapmalarını tavsiye eden; kanalfinans.com sitesinin kurucusu, finansal piyasalar üzerine temel ve teknik analizler yapan ekonomist Tunç Şatıroğlu, takipçilerine yönelik olarak hazırladığı ve youtube’da kendi kanalında yayınladığı 24 haziran 2022 tarihli videosunda bu saatten sonra yatırım için konut almamalarını tavsiye ederek “bitti o iş” dedi.

Takipçilerine, ihtiyacınız varsa ve oturmak için alacaksanız o zaman konut alabilirsiniz diyen Şatıroğlu, burada da peşin ya da doları bozup, altını bozup almayın diyerek konut kredisi kullanmalarını salık verdi.

Şatıroğlu, bu açıklamaları neden yaptığı konusunda şunları söyledi:

“Neden almayın diyorum? Maliyetler azalacak mı? Azalmayacak ancak şöyle bir gelişmeler oldu. Birincisi, konut satışları çok arttı. Neden arttı? Çünkü talep öne çekildi. Şimdi en son yapılan indirimlerden yararlanabilenler yararlandı, o sırada fiyatlara yeniden zam geldi. Fiyatlar artık ulaşılması çok güç seviyelere çıktı. Bir de vatandaşlık satışı var.

Onun da fiyatı arttı, öncesinde 250 bin dolar seviyesindeyken alanlar aldı, şimdi 400 bin dolar seviyesinden alacak olanlar da artık sınırlı. Hiç alınmaz-satılmaz demiyorum ama artık bundan sonra şişmiş fiyatlarla, yüksek fiyatlarla alabilecek insan sayısı da azaldı. Gelirler İdaresi Başkanlığı tarafından ilan sitelerine getirilen düzenlemeler de hem ilan sayısının azalmasına hem de az da olsa bir miktar konut satış fiyatlarının düşmesine yol açtı.

Konut fiyatları bir yerde geldi tıkandı artık. Bundan sonra bu fiyatlar artmayacak mı? Artsa bile alıcı olmayacağı için bir yerden sonra da artamayacak. Bu da çok yakındır. Belki de enflasyonun altında artacak ya da hiç artmayacak. Çünkü hem yerli hem de yabancı talebi öne çekildiği için satılacak şeyler satıldı, bitti artık.

Bu saatten sonra yatırım için konut almayın. İkincisi, kiralara da tavan sınırlaması getirildi. Serbest piyasalarda ekonomiye zorlamayla müdahale edilmez. Bu nedenle kiraya da verip bir şey kazanamazsınız, hatta kiraya veremeyebilirsiniz, boş tutayım daha iyi demek durumunda kalabilirsiniz. Bu nedenle konut işi kötü. Peki ya iş yeri? İş yeri zaten önermiyorum.

ev_kira_rakamları

Çünkü bu ekonomi artık bu kadar yüksek bir enflasyonu taşıyamayacak hale gelecek. Bu gidişle iş yerini kiralayacak olan da ya da satın alacak kişi de daha az olacak. Geriye kalıyor arsa. Arsa zaten önermiyordum çünkü size kira getirisi yok. Arsanın nasıl bir faydası var? Üzerine ev yapacaksanız alın o zaman. Ama, ben bir arsa alayım, değerlenir, o zaman ben de müteahhide satarım diyorsanız onu unutun, çünkü konut piyasası kötüyse o zaman arsa da o kadar değer etmeyecektir.”