Türkiye genelinde kira ve satılık konut fiyatları rekor seviyelerde arttı. Bu artış beraberinde site aidatı artışlarını da getirirken, artık bazı illerde fiyatlar çığırından çıkmış durumda. Özellikle megakent İstanbul'da talep edilen aidat miktarları kiralar ile yarışıyor. Oturdukları eve iki kira birden vermek istemeyen vatandaşlar duruma oldukça tepkili.

İSTANBUL'DA AİDATLAR YÜZDE 80 ARTTI

Araştırmalara göre, İstanbul genelinde site aidatları bir yüzde 80 oranında arttı. 100 metrekarelik daireler için aidat bedelleri ortalama 700 TL'ye yükselirken, aynı büyüklükteki merkezi bölgedeki bir evde bu miktar 1000 liradan başlayarak 5000 liraya kadar çıkıyor. 

Apartman sakinleri yükselen aidatlara isyan ederken, site yöneticileri ise bu artışın personel maaşı ve fatura giderlerinin yükselmesinden kaynaklandığını belirtiyor. Yöneticiler her ne kadar fiyat artışları için gerekçe gösterse de apartman sakinlerinin aidat ücretlerine itiraz etme hakkı bulunuyor.

EN YÜKSEK AİDAT BEŞİKTAŞ'TA

İnternette yayınlanan aidat ücreti verilerine göre İstanbul'da en yüksek aidatı 1.674 TL ile Beşiktaş'ta oturanlar ödüyor. Beşiktaş'ı 1.255 TL ile Şişli, 900 TL ile Sarıyer, 770 TL ile Kadıköy, 750 TL ile Ataşehir ve 729 TL ile Beyoğlu takip ediyor. Listede en düşük aidatı ödeyen ilçe ise Çatalca. 

Uzmanlar aidat ücretlerindeki artışın, maliyet artışından kaynaklandığını ve dışarıdan hizmet alınan binalardaki yönetimlerde maliyet sıkıntılarının oldukça yüksek olduğunu belirtiyor. 

Sitelerde aidat ücretlerinin düşürülebilmesi için itiraz yolu ilk tercih olurken kimileri de tasarruf yöntemine yöneliyor. Bu tasarruf kalemlerinde dışarıdan alınan temizlik hizmetlerinin azaltılması, enerji tüketen aydınlatmaların değiştirilmesi gibi yöntemler bulunuyor.