Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamasıyla beraber en düşük emekli maaşı 7500 TL’ye yükseltildi. Nisan ayından itibaren emekliler zamlı maaşlarını almaya başladı. Emekli maaşına yapılan zammın ardından dul ve yetim aylığı maaşında artış yapılıp yapılmadığı büyük merak konusu oldu.

Avaztürk.com'un haberine göre Dul ve yetim aylığı 2023 yılının başı için açıklanan son zamla beraber yüzde 30 oranında artırılmıştı. Emekli maaşı için yapılan değişiklikle dul ve yetim aylığına yeni bir zam gelip gelmediği hakkında araştırmalar başladı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından, sigortalı olan eşi vefat eden eş ve çocuklarına verilen dul ve yetim aylığında son durum ne? 2023 Dul ve yetim aylığına zam geldi mi? İşte merak edilenler…

 

2023 DUL VE YETİM AYLIĞINA ZAM GELDİ Mİ?

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamasıyla beraber en düşük emekli maaşı 5.500 TL’den 7.500 TL’ye çıkarıldı. Emekli maaşına ilişkin yeni düzenleme meclisten geçti ve Nisan ayı itibariyle 8,8 milyon emekli yüzde 36,8 zamlı maaşlarına kavuştu. Emekli maaşına gelen zammın ardından, dul ve yetim aylığına zam gelip gelmediği büyük merak konusu oldu.

para-sayan

Sigortalı çalışanın vefat etmesi halinde eşine ve çocuklarına bağlanan dul ve yetim aylığına 2023 yılının başında yüzde 30 oranında zam yapılmıştı. En düşük emekli maaşına gelen zammın ardından dul ve yetim aylığı maaşları da arttı.

DUL VE YETİM AYLIĞI NE KADAR OLDU?

En düşük emekli maaşına yapılan yüzde 36,36 oranında zamla beraber aynı oranda dul ve yetim aylığı da zamlandı. Vefat eden sigortalının eşine yüzde 50 oranında yapılan ödemelerde emekli maaşındaki en düşük sınır baz alınır. Bu durumda en düşük emekli maaşının 7500 TL olması ile zamdan önce 2.250 TL ödeme alan eş zamla beraber 3.750 TL ödeme almış olacak.

Dul ve yetim aylığı, vefat eden sigortalının eşine yüzde 50 oranında bağlanır. Eğer çocuklar yoksa ve sigortalının eşi çalışıyorsa yüzde 75 oranında ölüm aylığı bağlanır.