Evleri ısıtmak, mutfakta yemek pişirmek ve banyoda sıcak su ihtiyacını karşılamak için kullanılan doğal gazda 7 adımda yüzde 40’a varan oranda tasarruf sağlanabiliyor.

Yaklaşan kış ayları ile birlikte kuzey yarım küre soğuk havalara hazırlanıyor. Isınma ihtiyacını karşılamanın en ekonomik ve konforlu yöntemi doğal gazın kullanımında tasarruf sağlamak adına birçok yöntem mevcut. Aksa Doğalgaz, yaklaşan kış aylarında doğa gaz kullanımını daha tasarruflu hale getirmek için Dünya Tasarruf Günü’nde doğal gaz kullanıcılarına çeşitli ipuçları önerdi. Aksa Doğalgaz, kış mevsimi başında kombiye bakım yapılması ve sorunların giderilmesinin doğal gaz tasarrufunun ilk şartı olduğunu belirtti.

Dünya Tasarruf Günü2

Yemek pişirmede tüpe göre 5 kat ekonomik

Doğal gaz; mutfakta yemek pişirmede tüpe göre 5 kat*, ısınmada ithal kömüre göre 3 kat* ve sıcak suda tüpe göre 5 kat* daha ekonomik bir kaynak olarak ön plana çıkıyor. Aboneler doğal gazı ister evin her yerinde isterlerse sadece mutfakta kullanabilme imkânına sahip.

1 derece fark yaratır

Doğal gaz faturasında tasarruf yapmanın yolları arasında dereceyi düşürmek yer alıyor. Sıcaklık ayarını sadece 1 derece bile düşürmek yüzde 7’ye varan oranda tasarruf sağlıyor.

Yüzde 40’a varan tasarruf

Isı kaybını önlemek için duvar, pencere ve çatının yalıtımına dikkat etmek gerekiyor. Tasarruf oranı pencere ve çatı yalıtımı yapıldığında yüzde 30’a, dış duvar yalıtımı yapıldığında da yüzde 40’a ulaşabiliyor. Bunlara ek olarak pencerelerde çift cam kullanımı da tasarrufa katkı sağlıyor.

İhtiyaca göre kombi

Sıcak, sağlıklı ve tasarruflu bir kış geçirmek için yoğuşmalı kombiler, standart cihazlara oranla yüzde 15 daha verim sağlıyor. İhtiyaçtan daha büyük-küçük kapasiteli kombi almaya da gerek yok çünkü verim düşebiliyor.

Termostatik vananın faydası

Termostatik vana kullanımı yüzde 15’e varan oranda tasarruf sağlıyor. Sıcak suyun radyatöre geçişini kontrol eden termostatik vana, bu suyu ayarlanan sıcaklık değerine erişince ya kısıyor ya da kapatıyor. Doğru zamanda su akışının kesilmesi ile verim elde ediliyor.

Kombiyi kapatmak yerine derecesi kısılmalı

Yeni çalıştırılan kombi soğumuş evi ısıtabilmek için daha fazla çalışarak doğal gaz tüketimini artırıyor. Bundan dolayı meskenlerden kısa süreli ayrılık durumlarında kombiyi kapatmak yerine kısık derecede çalıştırmak önemli.

Radyatörlerin üstü örtülmemeli

Doğal gaz tasarrufu için çamaşırları radyatörlerde kurutmamak, radyatörlerin yanında mobilya, üstünde perde ile mermer olmaması tasarrufa katkıda bulunuyor.  Bu sayede ısı kaybı yüzde 25 oranında önleniyor.

* Karşılaştırmalar, Nisan 2022 piyasa verilerine göre yaklaşık olarak hesaplanmıştır.