Karara göre, 1. ve 2. el konutlar için konut kredilerinde kredi değer oranı farklılaştı. Değeri 10 milyon TL üzeri olan konutlar için kredi imkanı olmayacak.  Kararı değerlendiren Endeksa Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Görkem Öğüt; kararın çok yerinde olduğunu ve gerçekten barınma ihtiyacı olan kişilerin konutlara ulaşabileceğini belirtti.

BDDK konut kredilerine ilişkin yeni kararına göre, birinci ve ikinci el konutlar için konut kredilerinde kredi değer oranı farklılaştı. Değeri 10 milyon TL üzeri olan konutlar için kredi imkanı olmayacak. 2 ile 5 milyon TL arası konutlarda yüzde 70, 2 milyon TL'nin altındaki konutlar için ise yüzde 90'a kadar kredi kullanılacak.

 

Barınma ihtiyacı olan gerçek tüketici konutlara ulaşabilecek

BDDK kararını değerlendiren Endeksa Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Görkem Öğüt; “BDDK'nın 10 milyonun üzerindeki gayrimenkul yatırımlarına kredi vermeme kararı, yatırım amacı ile gayrimenkul alanlardan ziyade barınma ihtiyacı için gayrimenkul almak isteyenleri desteklemeyi hedefliyor, bu açıdan çok yerinde bir karar olduğunu düşünüyorum.  10 milyonun üzerindeki yapı ya lüks tüketimdir ya da gerçekten de yatırım amaçlıdır. Bu nedenle alınan fiyat bariyer kararı çok yerinde bir karar.” dedi.

kredi tablo

Konut Kredi Düzenlemesi (Kaynak BDDK)

 

İstanbul’da ortalama konut fiyatı 1 milyon 892 bin TL

Konut fiyatları hakkında da bilgiler veren Öğüt; “Şu an İstanbul'da, Esenyurt’tan, Ataşehir’e kadar İstanbul’un tüm ilçelerini baz alırsak ortalama konut fiyatı 1 milyon 892 bin TL. Türkiye genelinde bu rakam 1 milyon 264 bin TL. Alınan kararlarla birlikte, ilan sitelerinde ilanların fiyatlarının indirildiğini ya da silindiğini yani bir anlamda fiyatı yükselten kesimin elendiğini gördük. Bu elenmeyle ekstrem artışların yavaş yavaş ortadan kalktığını fiyat artışının biraz yavaşladığını gözlemliyoruz.” dedi.

İstanbul’da bazı semtlerdeki sıfır konutların ortalamasıyla ilgili de bilgi veren Öğüt: “Beykoz’da sıfır konutların ortalaması 10 milyon 680 bin TL, Kadıköy'de 5 milyon 505 bin TL, Bakırköy'de 5 milyon 873 bin TL, Sarıyer’de ise 7 milyon 108 bin TL. İstanbul'da sıfır konut fiyat ortalaması 2 milyon TL seviyelerinde seyrediyor. Çatalca, Silivri gibi dış çeperlere gittikçe fiyatlar 1 milyon TL’lere düşüyor. Bu durum çeperlere doğru göçe sebep oldu.” şeklinde görüşlerini dile getirdi.

 

 

 

Endeksa - Gayrimenkul değerlemede dijital teknolojilerin gelişmiş olanaklarını kullanan www.endeksa.com, sisteme herhangi bir konutun konum ve özelliklerini giren herkese piyasa değerini anında sunmaktadır. Türkiye’nin her yerinde saha araştırmaları yapan lisanslı Endeksa değerleme uzmanlarının hazırladığı verilere dayanarak anında bilgi veren platform, otomasyona dayalı istatistiki modelleme ve makine öğrenimi yöntemleri ile konut değerlerini hızla ve doğru bir şekilde hesaplayabilmektedir. Endeksa, konut satış ve kira değerlerinin yanı sıra bölge bazında yaşayanların demografik bilgileri, bölgedeki ticari parametreleri ve yaşam alanlarını da sunmaktadır. Gayrimenkul profesyonellerinin yanı sıra bireysel kullanıcıların da yoğun olarak kullandıkları platform, kullanıcılara yapmış oldukları otomatik değerlemeleri raporlayabilme, güvenilir ve bağımsız görüşe ulaşmak için bulundukları bölgelere hakim deneyimli uzmanlardan görüş raporu talep etme imkanı da sağlamaktadır. Endeksa ile en iyi yatırım bölgelerini hızla belirlemek mümkün olmaktadır. Yatırım için düşünülen bölgeler il, ilçe, mahalle ya da konum bazında seçildiğinde, konut türüne göre ortalama kiralara, satış fiyatlarına ve fiyat değişim trendlerine ulaşmak sadece saniyeler almaktadır. Kullanıcılar kendi evlerinin değerini de kolaylıkla öğrenebilmektedir. Bunun için haritadan işaretleyip konut özellikleri girildiğinde, Endeksa evin piyasa değerini anında hesaplamaktadır. Yaşam tarzına göre ev seçimi de Endeksa ile kolaylaşmaktadır. Kullanıcının yaşamayı düşündüğü bölgeler il, ilçe mahalle ya da konum bazında seçildiğinde, sosyal göstergeler ve çevredeki yaşam olanakları hızla görüntülenmektedir. Uzman görüşü ise Endeksa’nın bir diğer fark yaratan hizmetidir. Bireysel ya da ticari karar vermeden önce kullanıcılar lisanslı Endeksa uzmanlarının görüşüne başvurabilmektedir. Endeksa’nın çoğunluk hissesi 2021 sonunda Türkiye’nin öncü internet şirketleri grubu olan iLab tarafından satın alınmıştır.