Türkiye ekonomisinde Cuma günü BDDK’nın şirketlerin döviz varlıklarını bozdurmaya zorlayan kredi kararı ile önemli gelişmeler yaşanıyor. Dolar kuru karar ile beraber sert düşerken ardından bu karara piyasanın bazı tepkileri oldu. Bu kararla fiyatlanan dolar kuru ise kalıcı bir düşüş sağlanamadığını net şekilde ortaya koydu. Yaşanan bu gelişmeleri ekonomist Barış Soydan yorumladı.

BDDK’NIN KARARININ ETKİSİ 3 GÜNDEN SIFIRLANDI

BDDK’nın kararının etkisini değerlendiren Barış Soydan, “BDDK’nın aldığı kararın etkisi kısa bir süre içerisinde sıfırlandı. Kamu bankaları Cuma akşamından bugüne kadar toplam 1 milyar dolarlık satış yaptılar. Bu şekilde döviz piyasasına müdahale edildi. Bu müdahalenin etkisi ile dolar kurunda meydana gelen düşüşü şirketler alım fırsatı olarak değerlendirdiler. Bir taraftan satış yapılırken diğer taraftan alımlar yapıldı ve BDDK kararının döviz üzerindeki etkisi silindi. Dolar kurunda yeniden tırmanış başladı.” dedi.

DOLAR KURU YÜKSELİR Mİ?

Dolarda kalıcı düşüş olduğuna vatandaşın ikna olmadığını söyleyen Barış Soydan, “Vatandaşlar ve şirketler dolar kurunda kalıcı düşüşler olduğuna inanmadılar. 3 aylık dolar kuru opsiyon oynaklığı yüzde 2 arttı. Bu oynaklıktaki artış dolar kurunun yükselişine işaret ediyor. Dolar kurunun kalıcı olduğuna inanılsaydı panik satışları devam ederdi ve dolar kuru 16 TL’nin altına düşerdi. Ancak bu böyle olmadı ve dolar kuru yükselmeye başladı.” ifadelerini kullandı. 

dolar-32-1280x720

DOLARA BUNDAN SONRA NASIL MÜDAHALE EDİLEBİLİR?

Dolar kuruna bundan sonra nasıl müdahale edilebileceğine dair de yorum yapan Barış Soydan, “Uzun zamandır enflasyona endeksli tahvil ve süper bono çıkarılmasına dair çalışma vardı. Bu oldukça eleştirilmişti. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin nebati de bugün yaptığı açıklama ile böyle bir niyetlerinin olmadığını açıkladı. Bu ihtimal de devreden çıkmış oldu. Peki faiz artırımı olur mu? Bu konuda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tavrı net ve faiz indirimi ihtimali daha yüksek.” şeklinde konuştu.

DOLAR KURU NE ZAMAN SERT YÜKSELİR?

Dolar kurunun sert yükseleceği tarihi de işaret eden Barış Soydan, “BDDK tarafından alınan kredi kararı ile şirketler döviz bozdurma yoluna giderlerse önümüzdeki haftalarda dolar kurunda sakin bir seyir görebiliriz. Ancak sonbaharda cari açık meselesi ortaya çıkacaktır. Geçtiğimiz yıl Türkiye’nin cari açığı geçtiğimiz yıl 14 milyar dolar olmuştu. Şu an itibariyle cari açık 25 milyar dolar oldu. Yıl sonunda ise 40 milyar dolarlık bir cari açık bekleniyor. Cari açık nedeniyle sonbaharda dolar kurunda yükselişler hızlanabilir.” dedi.

Not: Burada yer alan değerlendirmeler ilgili ekonomiste ait olmakla beraber yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Haberimizde kesinlikle yatırım tavsiyesi verilmemiştir.