Konut piyasasını canlandırmak için konut kredisi kullanımlarında, gelir grubuna göre farklı faiz oranı belirlenmesinin ihtiyaç halini aldığını dile getiren Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt, amaca ulaşmak için kampanyanın kamu ve özel sektör ayrımı olmadan uygulanması gerektiğini söyledi. Özyurt “Konut kredisinde gelir grubuna göre farklı faiz oranı uygulanması tıkanıklığı açar. Ancak bankaların, kredi sistemini özel sektör ile kamu projelerini ayırt etmeden uygulaması gerekir” dedi.

Daralan konut piyasasını canlandırmak için konut kredisi kullanımlarında gelir grubuna göre farklı faiz oranı uygulanmasının ihtiyaç halini aldığını dile getiren Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt, bu adımın tıkanan sektörün önünü açacağını söyledi.

Böyle bir desteği bekleyen ciddi bir kesimin varlığına dikkat çeken Tamer Özyurt, “Aralık ayında çıkması beklenen kampanya kapsamında, kamu bankaları öncülüğünde, kişilere krediye ulaşma imkanı sunulacak. Alt, orta ve yüksek gelir grubuna göre üç farklı seçeneğin yer alacağı kampanyanın ses getireceğine inanıyorum. Sektörümüz değeri 4 milyon TL’ye kadar olan konutlarda yüzde 0,69, 4 milyon ila 15 milyon TL arasına yüzde 0,90 ve bunun üzerindekilere ise yüzde 1,20 aylık faiz uygulanmasını talep etti. Bu talebin kabul görmesiyle birlikte durgunluk aşamasındaki sektörün canlanacağını düşünüyorum. Bu kampanyayı bekleyen ciddi bir kesim var” diye konuştu.

“Uygulama, sektörün tümünü kucaklamalı”

Kampanyanın amacına ulaşması ve geniş kitlelere yayılması için sadece Emlak Konut projeleriyle sınırlı kalmaması gerektiğini belirten Tamer Özyurt, kredi sisteminin özel sektör ile kamu projelerini ayırt etmeden uygulanması gerektiğini söyledi. Özyurt “Yeni kampanya ile durma noktasına gelen talebin canlandırılması ve sektörün yeni yıla hareketli şekilde girmesi amaçlıyor. Bu uygulama, inşaat için bekleyen projelerin de başlamasını sağlayacak. Bunun için kamu bankaları, konut projelerini desteklerken kamu projesi ya da özel sektör ayrımı yapmamalı. Sistem sektörün tamamını kucaklamalı. Ancak istenilen sonuca bu şekilde ulaşılabilir” dedi.

“Enflasyonun yükseleceğini düşünen kesim alım yapacak”

Potansiyel konut alıcısının, enflasyonun gelecek birkaç yıl için yüzde 50’ler seviyesinde olacağını öngördüğünü dile getiren Tamer Özyurt, bu kesimin konut kredilerinin çok daha yüksek olacağı beklentisinde olduğunu kaydetti. Özyurt “Konut kredisinde faizlerin yüzde 7, hatta yüzde 10 seviyelerinde olacağını düşünen kesim, düşük faiz uygulamasından yararlanmak isteyecek. Bu enflasyonist ortam devam ederse bugün 2,5 milyon TL değerinde olan ev, bir yıl sonra 4 milyon TL olacak” diye konuştu.