Pandeminin etkilerinin azalması ve gündemden düşmesiyle birlikte alışveriş caddelerine ve AVM’lere rağbet artmaya başladı. Salgın sürecinde öne çıkan e-ticaret sitelerinde ise cirolar düşmeye başladı.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, şunları söyledi. Mayıs 2021’de üyelerimizin yaklaşık yarısı toplam cironun en az yüzde 11’ini e-ticaretten elde ediyordu. Geçen ay bu oran yüzde 30’a geriledi. Ramazan bayramı ve anneler günü alışverişinin de etkisiyle perakende sektörünün hareketli bir mayıs ayı geçirdi. 

Fiyatların daha fazla artacağı endişesiyle geçen ay cirolar ortalama yüzde 30-35 arttı.

Havanın ısınması ve pandeminin etkisini yitirmesi ile birlikte cadde ve AVM mağazalarımızın trafiğinde önemli bir artış oldu. Pandemi döneminde büyük bir sıçrama yapan e-ticaretin toplam ciro içindeki payında ise düşüş gözlemledik. Yerli müşterinin alışveriş adetlerinde henüz 2019 düzeyine ulaşamadık. Yerli tüketicinin alım gücünün giderek düşmesi ve kredi kartları ile ilgili son düzenlemenin tüketim harcamalarına olumsuz yansıyacağını öngörüyoruz. TL’deki değer kaybı yabancılar için ülkemizde alışverişi çok cazip hale getiriyor. Bazı lüks markalarda cironun yüzde 60-70’i yabancılardan elde ediliyor. Ortadoğu’dan, Avrupa’dan ve Rusya’dan gelen misafirlerimiz yoğun alışveriş yapıyorlar. Turizm haziran-eylül döneminde perakende sektörünün lokomotifi olacak gibi görünüyor.

Perakende sektörü için hammadde maliyetlerindeki artış da ciddi bir sorun oluşturmaya devam ediyor. Piyasalarda maliyet artışlarının süreceği yönünde bir beklenti oluştu. Firmalarımız vadeli ödeme bir yana avans vererek dahi üretim yaptırmakta zorlanıyorlar. Piyasa peşin haricinde fiyat veremiyor. Ürettiğimiz her parti ürün bir öncekine göre daha pahalıya mal oluyor. Bu da firmalar için sermaye yetersizliğini ortaya çıkarıyor”

Kaynak: Hürriyet